Slováci dávajú prednosť bezkontaktným platbám. Tie zvyšujú tržby podnikateľomČSOB
StoryEditor

Máme aj malé a stredné podniky

21.07.2021, 00:00
Ak chceme byť konkurencieschopnejšou krajinou, budeme potrebovať inovatívne a medzinárodne orientované firmy.

Bezprecedentná kríza v súvislosti s ochorením COVID-19 zasiahla najmä malé a stredné podniky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri obnove a rozvoji hospodárstva. Okrem dosahov súčasnej krízy, dlhodobými štrukturálnymi problémami je ich zadlženie a udržateľný systém financovania, postavenie v globálnych hodnotových reťazcoch, ako aj miera ich inovatívnosti.

Na Slovensku predstavujú takmer 99,9 percenta celkového počtu podnikateľských subjektov, tvoria 74 percent pracovných miest a 55 percent pridanej hodnoty. V porovnaní s krajinami OECD má Slovensko štruktúru ekonomiky s dominanciou mikropodnikov (až 96,9 percent z celkového počtu malých a stredných podnikov) a veľkých zahraničných investorov.

Medzi dvoma extrémami nám absentuje „stred“, teda podniky s počtom zamestnancov 10 až 249. Po prudkom poklese na začiatku pandémie sa zakladanie nových firiem postupne zvýšilo, stále je však pod úrovňou z roku 2019.

Podľa OECD najviac zasiahnuté sektory na Slovensku predstavujú až 40,8 percenta celkovej zamestnanosti. Najvyššie riziko je v regióne východného Slovenska, kde je v ohrození až 44 percent pracovných miest.

Podniky boli menej zasiahnuté narušením globálnych hodnotových reťazcov, ale z dôvodu ich nižšieho zapojenia do medzinárodného obchodu. Riziko však predstavovalo ich zapojenie do reťazcov v pozícii importérov. Na Slovensku malo prístup k vládnej podpore len 17 percent malých a stredných podnikov (priemer OECD je 33,6 percenta).

Pre naplnenie ambície Slovenska stať sa konkurencieschopnejšou krajinou je kľúčový rozvoj inovatívnejších a medzinárodne orientovaných podnikov. Vláda má v rukách recept vytvorením vhodného regulačného rámca, podnikateľského prostredia, nástrojov na zvýšenie ich produktivity – digitalizácie a inovačnej kapacity, ako aj vytvorením podmienok inkluzívnejšieho pracovného trhu.

Ako k tomuto cieľu môže prispieť ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí? Naším zadaním je napomôcť internacionalizácii malých a stredných podnikov a ich zapojeniu do globálnych hodnotových reťazcov. Slovenské malé a stredné podniky generujú len 30,5-percentný podiel na vývoze do krajín EÚ (v porovnaní s 41,4 percentami priemeru krajín EÚ), majú problém integrovať sa do hodnotových reťazcov zahraničných investorov etablovaných aj na Slovensku.

Čo s tým? Odštartovali sme tri iniciatívy: na mesačnej báze organizujeme Inovačné dni s prezentáciou potenciálu slovenských inovatívnych firiem diplomatickému zboru, iniciatíva Z regiónov do sveta realizovaná spolu s SK8 je spôsob otvárania možností a mapovania potenciálu ekonomickej diplomacie a v septembri plánujeme Exportné fórum. Áno, máme aj malé a stredné podniky a venujeme im pozornosť.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:13