StoryEditor

Kandidátom chýbajú skutočné témy

25.02.2014, 23:05

Dnes prežívame veľmi zvláštne obdobie. Médiá pri hodnotení správ zo zahraničia rozoberajú situáciu na Ukrajine a doma sú najaktuálnejšou témou prezidentské voľby. Som presvedčený, že hlavnou príčinou súčasnej situácie na Ukrajine bol nedostatočný ekonomický rast, sú to však veci, ktoré si musia vyriešiť Ukrajinci sami. Štrajk je síce legitímny prostriedok, ale ak je spojený s ohrozovaním životov a ničením majetku, je trestným činom.

Dovoľte mi však vyjadriť svoj názor aj k prezidentskej kampani. Aj keď nechtiac, musel som si vypočuť veľa názorov a stanovísk, žiaľ, nikto z kandidátov sa nevyjadruje napríklad, prečo poslanci schválili zákon o ochrane osobných údajov, ktorý je vysoko nad rámec požiadaviek EÚ a spôsobuje neuveriteľné problémy všetkým. Prijali sme zákon, ktorý absolútne nezmyselným spôsobom chráni to, čo nájde každý, kto ovláda internet a kde vďaka sociálnym sieťam ľudia strácajú súkromie. Nikto nehovorí ani na tému, prečo sme chceli v minulosti a opäť chceme prijať zákon o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb, znova nad rámec požiadaviek EÚ a OECD. Najčastejšou otázkou pri diskusiách o súdnictve je rozdelenie pozície predsedu Najvyššieho súdu s pozíciou predsedu Súdnej rady. Vážení politici, naozaj si myslíte, že toto je najväčší a jediný problém v oblasti vymožiteľnosti práva? Ja si myslím, že nie.

Nik z prezidentských kandidátov nehovorí, že zavedenie vyšších kolektívnych zmlúv ublíži mnohým zamestnávateľom a v konečnom dôsledku aj zamestnancom, keďže nie vždy obchodné a finančné plány vytvárajú priestor na dodatočné mzdové rasty. Každý slušný zamestnávateľ vie, že ľuďom za odvedenú prácu treba zaplatiť a o ľudí sa treba starať. U väčšiny kandidátov úplne chýba ťah na naštartovanie ekonomického rastu. Slovenská republika je vďaka 25-percentnému podielu priemyslu na HDP tam, kde je.

Toto sú hlavné témy, kde by som očakával vystúpenia prezidentských kandidátov, ale aby mohli o nich diskutovať, museli by vedieť, že odpovede na tieto otázky nájdu jedine pri diskusii so zamestnávateľmi, a nie v kuloárnych kamarátskych debatách.

Stále som presvedčený, že dnes, na začiatku roku 2014, keď má Slovensko schválenú Stratégiu S3 pre čerpanie eurofondov na roky 2014 až 2020, keď má vypracovanú Partnerskú dohodu, sme v situácii, kedy naštartovanie krajiny môžeme zabezpečiť aj pomocou prostriedkov EÚ, štátneho rozpočtu a súkromných zdrojov. Toto je jediná cesta, na ktorú by sa mali upierať oči nás všetkých.

Vladimír Soták, predseda Predstavenstva Železiarní Podbrezová

01 - Modified: 2006-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko podalo odvolanie na európskom súde proti fúzii UniCredito -- HVB súdiť
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:28