StoryEditor

Čo nás naučili lieky

04.06.2015, 00:00

Je to sedem rokov. Prijatie eura bolo na obzore, slovenská koruna už pár rokov silnela. Zahraničné autá a počítače sme nakupovali o desiatky percent lacnejšie. A lieky? Lieky stáli rovnako.

Bolo to na prvý pohľad čudné. Ceny verejne uhrádzaných liekov určoval štát, stáli ho viac ako miliardu eur, tvorili tretinu zdravotníckych výdavkov. Napriek tomu prichádzali na slovenský trh drahšie než inde v Európe. A silnejšia koruna sa v ich cenách vôbec neodrážala.

Uvedomil som si, že ročné úspory môžu byť aj dvesto miliónov eur. Vylúčené – bola prvá reakcia zodpovedných. Keby aj, nepodarí sa získať spoľahlivé údaje o tisíckach cien z celej Európy. A podceňuješ moc naozaj veľkých peňazí. A firmy, farmafirmy to nikdy nedovolia.

Prešiel rok, prišla kríza, peňazí bolo zrazu málo. Nie sme banánová republika, argumentoval som hlasnejšie. Zhromaždili sme dáta, vyrátali priemery cien šiestich najlacnejších krajín v EÚ. Dali sme ich kolegom zo zdravotníctva, ktorí prestali vyjednávať o cenách, ale spolu s nami začali vynucovať zákon. Do roka boli ceny liekov na Slovensku na nízkych európskych úrovniach.

Odvtedy sa v tejto oblasti udialo mnoho. Okrem najlacnejších liekov v Európe sme si stanovili aj presné hranice, koľko chceme z verejných peňazí platiť za jeden rok v plnom zdraví. Vďaka tomu padol podiel výdavkov na lieky na štvrtinu, ale stále výrazne presahuje podiel bežný v okolitých aj vyspelých krajinách. Platby farmafiriem lekárom sú – zatiaľ nedokonalé – na internete. A keďže ich príjemcovia nechceli priznávať, zdaňujeme ich zrážkou priamo pri zdroji. Spolu s predstaviteľmi lekárov rozmýšľame, ako úplne odstrániť konflikt záujmov, ktorý prirodzene vzniká, ak lekára platí ktokoľvek okrem verejných financií a pacienta. A ako pokryť tým vyvolaný výpadok zdrojov na užitočné, nevyhnutné vzdelávanie.

Nielen v zdravotníctve, ale v celom verejnom sektore je najdôležitejšia výzva, ako zásadne zlepšiť hodnotu, ktorú dostávame za naše peniaze. Aj dnes sa učím z liekového príbehu. Už jednoduché porovnania s najlepšími nás dostanú ďaleko. Máločo sa podarí na prvýkrát, preto sa oplatí pracovať dlhodobo. Nad otvorenými dátami nedokážu zvíťaziť ani veľké peniaze. Výzvy môžu byť ťažké, ale nie nemožné.

01 - Modified: 2007-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reštaurácie zásobujú aj hypermarkety
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:50