StoryEditor

Slováci mohli zbohatnúť o 300 miliónov eur

10.06.2014, 00:00

Je všeobecne známe, že my Slováci narábame s voľnými peniazmi konzervatívne. Keď sa pozriem na štatistiky, dokonca môžem povedať, že až extrémne konzervatívne. Vklady v bankách tvoria podľa prieskumu Európskej centrálnej banky približne tri štvrtiny finančného majetku priemernej slovenskej domácnosti. Ide o jedno z najvyšších čísel v rámci eurozóny.

Účty bez úroku
Hovorím takmer o 26 miliardách eur, z ktorých asi polovica je na bežných účtoch s prakticky nulovým úrokom. Pritom aj priemerný úrok na „termiňákoch“ je minimálny a za ostatné obdobie len málokedy prekonal infláciu. Podľa štatistík Národnej banky Slovenska sa v prípade depozít splatných do jedného roka pohybuje niečo nad jedným percentom s tendenciou klesania.
  
Každý, kto mal financie uložené takýmto spôsobom reálne strácal, hoci mnohí si to ani len neuvedomovali. Stávka na termínované vklady v bežných, retailových bankách teda nepredstavovala obozretné narábanie s financiami a ochranu pred rizikom. Išlo prakticky o garantovanú stratu, pokles hodnoty, tiché inflačné olúpenie a, otvorene povedané, robila ľudí ešte chudobnejšími.

Menej konzervatívne
Túto realitu  pozorne vníma  bežný, vo financiách zbehlejší človek na západ od nás. Preto a aj pre dlhšiu tradíciu akciových a dlhopisových trhov nemá svoj majetok tak koncentrovaný v jednom produkte, navyše v tom najmenej výnosnom. 

Podiel vkladov priemernej domácnosti eurozóny na celkových finančných aktívach je skoro o tretinu nižší ako v prípade slovenskej. Naopak, Európan má takmer štvrtinu peňazí investovanú v podielových fondoch, dlhopisoch alebo v akciách. Desaťnásobok oproti Slovákovi. Oproti Američanom strácame ešte viac. Aj to je jeden z dôvodov, prečo majú vyššie celkové príjmy, abstrahujúc od rozdielnych platov. 

Ak by boli Slováci minulý rok len o kúsok menej konzervatívni a, povedzme, päť miliárd vkladov by premiestnili rovnakým dielom do profesionálmi spravovaných podielových fondov zameraných na akcie a na dlhopisy, mohli byť bohatší minimálne o 300 miliónov eur. Vychádzal som pritom z pomerne konzervatívneho prepočtu, že dlhopisové fondy by zarobili päť percent a akciové desať percent, čo minulý rok nebol problém. Azda niet presvedčivejšieho dôkazu, prečo by malo každému Slovákovi stáť zato, aby sa zamyslel nad svojím doterajším postojom k financiám.

Už pri predstave, že by Slováci boli bohatší o takúto obrovskú sumu, človeku naskakujú zimomriavky a pritom pre to nemusia urobiť tak veľa. Len sa trochu viac zamyslieť nad tým, kde a ako majú uložené svoje úspory a dvadsať až tridsať percent z nich presunúť inam.

Západný vzor
Som zástancom hľadania nových riešení a postupov a nie som za slepé kopírovanie zabehnutých pravidiel, ale v tomto prípade si myslím, že väčší sklon k investíciám po vzore západného sveta a menší sklon k sporeniu, je hodný nasledovania. Uvedomujem si, že zmena myslenia po štyroch dekádach totality, popálením sa na kupónovej privatizácii, po finančnej kríze či pri absencii vzdelávania v tejto oblasti bude pomalá. 
Ale ak už nezmeníme staršiu generáciu, robme všetko preto, aby sme neochudobňovali tú mladšiu. Bude to nielen pre ich dobro, ale aj pre bohatšie Slovensko.

01 - Modified: 2006-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kórejské rakety potopili japonský jen
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 00:25