StoryEditor

Prekliata štatistika

30.07.2014, 00:00
Dnes píše

Môj obľúbený televízny seriál The Wire dramaticky zobrazuje ľudské spolunažívanie v administratíve Baltimoru, v jeho školách a novinách, v polícii, v drogových gangoch, v prístavných odboroch. Jednou z jeho tém je nabúravanie naivnej technokratickej predstavy, že na vznik dobrej spoločnosti stačia jednoduché, merateľné, vymáhané pravidlá.

Pred pár rokmi mi z auta ukradli evidenčnú značku. Aby som dostal novú, potreboval som potvrdenie o jej zmiznutí. Policajt ma pri nahlasovaní presviedčal, že mi ju určite neukradli, len mi niekde sama odpadla. Nerozumel som jeho nástojeniu. Po chvíli mi to došlo – v polícii práve zavádzali nový systém hodnotenia a kariérneho postupu na základe štatistických výsledkov. Obidvaja sme vedeli, že značku už neuvidíme. Nečudo, že bol motivovaný jej zmiznutie vo výkazoch bagatelizovať.

Britská vláda presadila v roku 1998 zlaté fiškálne pravidlo. Štátny rozpočet očistený o investície musel byť počas hospodárskeho cyklu vyrovnaný. Nepodarilo sa. Tá istá vláda preto v roku 2005 posunula odhadovaný začiatok cyklu o dva roky naspäť a minula veľa energie na nájdenie spôsobov, ako označiť čo najviac výdavkov za investície.

Zločin deklarovaný ako priestupok, bežné výdavky vyhlásené za investície, k nekomplikovanej operácii primyslené komplikácie. Ak dáme ľuďom, firmám a organizáciám pravidlá, zvyknú si prácu uľahčiť, a nejakým spôsobom ich obísť. Znamená to, že sa o to nemáme ani pokúšať?

Niektoré na pravidlách založené reformy fungujú, iné nie. Na Slovensku platné európske a národné rozpočtové rámce na rozdiel od britských pravdepodobne áno (štrukturálny deficit sme od krízy znížili rýchlejšie než väčšina európskych krajín), hodnotenie policajtov podľa ich vykázaných výsledkov, naopak, trend poklesu kriminality veľmi neovplyvnilo.

Dôležité nie sú len pravidlá, ale aj dohľad nad ich dodržiavaním, dôveryhodný zber údajov, spoločenský konsenzus a politická vôľa. Pri policajnej reforme zbieral a vyhodnocoval surové údaje podľa nich hodnotený policajný zbor. Pri rozpočtových pravidlách ich nezhromažďuje len ministerstvo financií, ale aj Štatistický úrad a Eurostat, a výsledky vyhodnocuje rozpočtová rada a Európska komisia.

Možno ešte dôležitejší je spoločenský konsenzus. Obmedzenia dlhovej brzdy by sa dali na dva roky vypnúť technickou demisiou vlády. No slovenská vláda sa v súlade s názormi verejnosti rozhodla ísť ťažšou cestičkou. Pravidlá môžu dobrému spravovaniu krajiny pomôcť, ale sami ho nenahradia.

01 - Modified: 2006-08-25 07:30:00 - Feat.: 0 - Title: MMF výrazne zvýšil prognózu rastu nemeckej ekonomiky
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:24