StoryEditor

Voľby sú aj o zlepšení života seniorov a spotrebiteľov

19.05.2014, 23:57

Keď sme pred desiatimi rokmi vstupovali do Európskej únie, mali sme veľké očakávania. Čiastočne sa naplnili, vo veľkej časti však ešte nie. Aby bolo jasno – myslím si, že Európska únia nemá alternatívu a je dobré, že sme jej členom, avšak – mnohé veci možno posunúť ďalej. Sú to často konkrétne problémy, ktoré sa týkajú nás všetkých. Aj preto je odpoveď na otázku, o čo ide v eurovoľbách, celkom jednoduchá: ide o veľa.

Až druhá kategória

Uvedomujem si to, keď vidím, ako sú mnohí vo veku nad päťdesiat rokov z únie rozčarovaní. Boli to oni, ktorí v roku 1989 bojovali za slobodu, a boli to oni, ktorí pred desiatimi rokmi oslavovali vstup do Európskej únie. Dnes sa však často cítia ako Európania druhej kategórie. Navštevujem mnohé obce a mestá po celom Slovensku, a takmer všade počúvam podobné príbehy tejto generácie. Obzvlášť ma dojal osud pani Marty, ktorú som stretol v Kežmarku. V 55 rokoch stratila prácu a už dva roky si nevie nájsť novú. Napriek tomu, že je kvalifikovaná na ponúkanú pozíciu, napriek tomu, že má bohaté skúsenosti, je potenciálnymi zamestnávateľmi diskriminovaná. Pani Marta má o to ťažšiu situáciu, že sa na ňu spoliehajú chorý syn aj nevládna matka.

 

Viac starších

Som presvedčený, že Slováci si zaslúžia byť Európanmi prvej kategórie. Práve v tom im v nasledujúcich rokoch môžu pomôcť ich poslanci v Európskom parlamente. Riešia totiž problémy, ktoré majú dosah na každého z nás. Európska únia čelí stále novým výzvam. Jednou z nich sú demografické zmeny, pri ktorých sa bude zväčšovať podiel starších ľudí na našej populácii. Keďže tento problém bude v celej Európe čoraz viac rezonovať, treba preň hľadať ďalšie riešenia.

Práve preto parlament schválil smernicu, ktorá zakazuje diskrimináciu z dôvodu veku. V tomto prípade som hlasoval za. Treba však zlepšiť fungovanie európskych finančných mechanizmov, ktoré podporia možnosti udržania alebo hľadania práce seniorom. O tom, ako sa v našej spoločnosti asi cítia starší ľudia, mám veľmi dobré predstavy. Aj mňa už totiž niektorí posielali do starého železa. Stále však verím, že nielen v európskej politike sú skúsenosti zárukou dobrej služby.

Koniec odpadkového koša

Čoraz častejšie si všímam, že mnohých Slovákov trápia veľmi konkrétne problémy. Napríklad kvalita potravín, ktoré každodenne nachádzajú v obchodoch. Počas kampane som navštívil aj Trnavu a tam sa mi posťažoval pán Milan. Jednoducho nechápe, že v Rakúsku často – napriek tomu, že je to bohatšia krajina a ľudia tam majú vyššie platy – nakúpi lacnejšie.

To však nie je jediný ani najdôležitejší dôvod, prečo aj s manželkou pravidelne chodievajú na veľké nákupy za hranice. Ide im hlavne o kvalitnejšie potraviny. „Ako je možné, že čokoláda v rovnakom obale kúpená v rakúskom obchode chutí lepšie?“ pýtal sa ma. Sťažuje sa, že Slovensko sa stáva odpadkovým košom Európy. Európsky parlament pritom prijal už niekoľko uznesení, ktoré majú práve tomuto zabrániť. Naposledy vo februári tohto roka v súvislosti s bezpečnosťou potravín, podvodmi v potravinových reťazcoch a kontrolou.

Európska únia je často o riešeniach, ktoré nám môžu pomôcť zlepšiť kvalitu nášho života. Či už ide o seniorov, spotrebiteľov, študentov, alebo podnikateľov. Život v spoločnej Európe nám prináša výhody, ale aj nové výzvy, ktoré treba riešiť. Pokiaľ sa chceme na Slovensku skutočne cítiť ako Európania prvej kategórie, musíme byť pri tom a prispieť k týmto riešeniam. Práve preto je dôležité ísť voliť a rozhodnúť o tom, či pre nás bude Európa skutočne dobrým miestom pre život.

01 - Modified: 2006-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začal sa strojársky veľtrh
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 06:03