StoryEditor

Buď – alebo

02.02.2016, 23:00

Máme v týchto voľbách príležitosť napísať nový príbeh, naprieč predpísanými riadkami. Ponad schému, ktorú ľuďom podsúva premiér: buď oni a stabilita, alebo pravicový roztrhanec a chaos.

Predošlý volebný výsledok Smeru bol do istej miery dôsledkom obavy mnohých voličov z ďalších štyroch rokov vzájomných šarvátok vo vnútri pravicovej koalície. S týmito obavami Smer počíta aj dnes a na ich posilnenie nasadzuje do bratovražedných atentátov koho môže. My sme proti tejto hre urobili v Sieti tri veci.

Prvá, žiadne návraty k traumám, žiadne vyhadzovanie si minulosti na oči a hádky o tom, kto, prečo a ako mohol za pád vlády. Na čo to komu je? Druhá, žiadne útoky smerom napravo a žiadne revanše za údery, ktoré schytáme my. Žiadne pálenie mostov. Tretia vec, jednoznačné vytýčenie cesty aj v inštitucionálnej rovine: veľký poslanecký klub, s perspektívou vytvorenia jednej pevnej a súdržnej sily na strane strednej vrstvy.

Neveril som, že bude také zložité presvedčiť o potrebe nehrýzť sa navzájom aj ostatných. Pravdupovediac, nebol som si úplne istý ani tým, že my sami budeme mať dosť vnútornej disciplíny a trpezlivosti na to, aby sme tento plán dodržali. Fakt, že sa nám to podarilo a že v sústredení sa na skutočného súpera naozaj vytrváme až do konca, nachádzam jeden z dôvodov, pre ktorý je vláda pre strednú vrstvu stále reálnou možnosťou.

Minulý týždeň k týmto trom veciam pribudla štvrtá. Podrobný plán na ochranu a rozvoj strednej vrstvy, s cieľom vypýtať si od ľudí možnosť urobiť z neho základ programu novej vlády. Zostaviť takúto vládu a všetky jej sily vrhnúť do nápravy toho, ako sa štát správa k vlastným občanom, najmä tým, ktorí mu svojím úsilím dávajú nádej na úspešnú budúcnosť. Pýta si to súboj v štýle buď – alebo.

Jedinou reálnou hrozbou pre plány Smeru je totiž taký výsledok, ktorý niekomu inému než pánovi Ficovi zverí mandát na zostavenie vlády. Ľudia majú právo sa rozhodnúť, či vôbec niekomu, a ak áno, komu chcú takýto mandát zveriť. Lebo rovnako tak majú právo sa rozhodnúť, že to je aj tak jedno alebo že chcú svoje hlasy porozhadzovať medzi čo najväčší počet uchádzačov a stráviť ďalšie štyri roky pozorovaním toho, ako sa v opozícii päť-šesť strán potkýna jedna o druhú.

Nám zostalo spraviť jedinú vec: potvrdiť, že ak ten mandát dostaneme, použijeme ho výlučne na to, na čo si ho pýtame. Na sústredenie pravého stredu do jednej sily, zostavenie vlády a okamžité skončenie studenej vojny štátu so strednou vrstvou. Skúsme to urobiť radšej teraz, ako čakať ďalšie štyri roky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:03