StoryEditor

Váhostav: Kažimír neváha, zavádza (komentár)

26.01.2016, 18:18

Vláda Roberta Fica vypláca veriteľov Váhostavu z odvodu určeného na záchranu bánk a porušuje pravidlá EÚ. Už samotné zavedenie „bankového odvodu“ bolo krokom zlým smerom. Banky nemá zachraňovať žiaden odvod, majú rozumne hospodáriť a vytvárať si rezervy samé. Zneužitie tohto fondu na vyplatenie dlhov oligarchu je však úplným výsmechom akýmkoľvek princípom.

Kvôli tejto akcii bol v apríli 2015 zmenený zákon regulujúci tento odvod. V novembri bol zákon zmenený na svoju pôvodnú verziu. Znamená to, že dočasná zmena platila len pre tento špecifický prípad. Bola poskytnutá veriteľom jediného úpadcu – Váhostavu. Toto je znakom nedovolenej štátnej pomoci.

Ďalšími sú:
- Pomoc bola pripísateľná štátu, keďže štát sa stal jedným z veriteľov Váhostavu (áno, tak zle to bolo celé spravené)
- Použitie štátnych prostriedkov na narušenie hospodárskej súťaže na trhu EÚ

Minister financií Kažimír sa tomuto smeje. Už raz zlacnili plyn o 90% - a to šmahom jedného grafu - poradiť si s týmto musí byť bagateľ. S kolegami teda vymysleli kulehu na obídenie pravidiel. Sumy pre jednotlivých veriteľov Váhostavu limitovali stropom 200 tisíc eur – v tomto prípade by išlo o malú sumu a pravidlá EÚ by sa na to podľa nich nevzťahovali.

Podobné detinské triky si už smeráci vyskúšali pri Nováckych chemických závodoch. Pološtátnu firmu dokonca predali a tvárili sa, že ide o iný subjekt, na ktorý sa pokuta nevzťahuje.

Európska komisia sa však uzniesla:
„Spravodlivú hospodársku súťaž a uplatňovanie pravidiel EÚ v oblasti hospodárskej súťaže nemožno obchádzať prijímaním osobitných zákonov. Štátna pomoc poskytnutá podniku NCHZ musí byť vrátená.“
Nový podnik identifikovala ako právneho nástupcu.

Teraz sa Kažimír a spol. snažia rozdeliť sumu takmer 20 miliónov na menšie čiastky a predstierať, že o nič nejde. Zvyknutí na to, že akékoľvek kontrolné orgány riadia ich kamaráti. Nevšimnúc si, že na príslušnej sekcii Európskej komisie to tak nie je. Veď po voľbách to bude jedno a pokuty zaplatia všetci tí, čo platia dane.

Zostáva ešte vysvetliť, prečo v tejto veci argumentujem porušením pravidiel EÚ.

Nejde tu o podporu rôznych nezmyselných bruselských pravidiel typu zakazovanie žiaroviek alebo regulácia splachovačov. Toto sú dôležité pravidlá pre slobodné fungovanie trhu. Ide o zamedzenie poskytovania výhod od štátu jednému súkromnému podniku na úkor ostatných. Ak štáty zadotujú jednotlivé podniky, nebudeme tu mať trh, ale doslova štátne hospodárstvo - bez štátneho vlastníctva.

Robert Fico a minister financií Peter Kažimír sa musia postaviť k veci ako chlapi, prestať s podfukmi na úrovni materskej škôlky. A záväzky preniesť naspäť tam, kam patria. Na plecia Juraja Širokého a jeho Váhostavu.


 

01 - Modified: 2008-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Popcorn Juraja Malíčka
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:44