StoryEditor

Budúcnosť peňazí v Bratislave

05.09.2013, 00:00

Niekto je posadnutý honbou za peniazmi, iný by najradšej žil v spoločnosti bez peňazí. Bez ohľadu na tieto rozdiely všetci máme v súčasnosti spoločné niečo, čo si málokto uvedomuje. Peniaze v tej podobe, v akej ich dnes používame, sú v ohrození.

Centrálne banky, ktoré majú na vydávanie peňazí monopol, sa takmer na celom svete pustili do zachraňovania ekonomík postihnutých krízou. Ich bilancie sa nafúkli o strašidelné desiatky či dokonca stovky percent. Biliónmi dolárov, eur, libier šterlingov či jüanov sa snažia politikom kúpiť čas na to, aby sa vrátili k rozumnej hospodárskej politike.

Politici vo väčšine krajín tento čas premrhali. Nečinnosť vlád v kombinácii s príliš aktívnou menovou politikou centrálnych bánk predstavuje pre naše peniaze akútne nebezpečenstvo.

Svetoznámy komentátor a investor James Rickards z USA je veľmi kritický, najmä k centrálnym bankám. Americký Fed sa podľa neho podujal na najväčší hazard v histórii financií, keď sa dlhodobo snaží stimulovať ekonomiku tlačením obrovského množstva peňazí. Rickards je presvedčený, že sa tým nielen nerieši žiaden z mnohých vážnych ekonomických problémov súčasnosti, ale naopak, vznikajú nové riziká, ktoré sa zatiaľ otvorene neprejavili.

Z histórie vieme, že systém papierových peňazí sa už párkrát zrútil, aj s nepríjemnými následnými opatreniami: zmrazením aktív, konfiškáciou zlata a obnovením kontroly kapitálových tokov.

Blíži sa teda kolaps celého peňažného systému aj s chaosom, ktorý by ho nevyhnutne sprevádzal? Alebo bude budúcnosťou peňazí návrat k zlatému štandardu? Prípadne sa presadia viaceré alternatívy k dnešnej podobe peňazí, ako napr. internetový Bitcoin, ktoré si budú vzájomne konkurovať? Alebo naopak, ešte viac stúpne význam Medzinárodného menového fondu, ako akejsi celosvetovej centrálnej banky?

Budúcnosť nikto z nás presne nepozná. Ale môžeme sa na ňu lepšie pripraviť. Keď príde, je dobre mať včas poruke informácie, čo všetko nás môže čakať. Presne o tri týždne v Bratislave vystúpi už spomínaný James Rickards a spolu s ním aj ďalšie významné osobnosti zo sveta peňazí a investícií. Nie, o budúcnosti peňazí sa v Bratislave nerozhodne, na rovnomennom podujatí sa však bude o nej zaujímavo diskutovať.

Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:39