StoryEditor

Adela Banášová: Rozdiel medzi zážitkom a „zážitkom“

23.06.2015, 00:00

Relatívne často chodím na besedy s deťmi. Je to zväčša zábava, lebo od detí dostanete otázky typu – ktorý je váš obľúbený hotel? Prípadne – máte doma komín? Netvrdím, že som chodiaca akadémia vied, aby som mohla verejne opečiatkovať výsledky mojich pozorovaní, ale na čosi som prišla.

V prvom rade, že starnem. V druhom rade vám poviem, prečo. Všimla som si, že miera aktivity, originality a živosti dieťaťa priamo úmerne klesá s tým, ako dlho na besede používa tablet alebo mobilný telefón. Šokujúcim zistením pre mňa bolo, že hlavne menšie deti (približne sedem-či osemročné) si ma počas celej besedy na niečo nakrúcajú. Keď som sa s nimi chcela baviť zoči-voči a poprosila som ich, aby sa na mňa pozerali priamo, ostali zmätené, dokonca ani mnohé nechápali, čo im hovorím, a roboticky sa prežmurkávali krátkou chvíľou nášho priameho očného kontaktu.

Sami asi viete, aký je rozdiel medzi zážitkom a „zážitkom“. Ak ste stretli v džungli piadimužíka na strunke a rovno si ho nakrúcate na mobil, tak ste ho vlastne nestretli. Máte zo stretnutia rovnako precedený zážitok ako tí, ktorým to následne doma púšťate pri pohári vína. Mnohí dovolenkári zistia, kde boli, až keď si doma pozrú fotky a videá.

Nie som proti novým technológiám, všetok vývoj nesie svoje pozitíva a je skvelé, že deti vedia s tlačidlami a myšami niekedy pracovať lepšie než dospelí. Mám však vnútorne nedobrý pocit z toho, keď nám neuvážené používanie technológií zasahuje do nášho prirodzeného vnímania. Keď sa stráca schopnosť rozlišovať realitu od virtuality, začína sa akési čudno. Viem si celkom živo predstaviť, že keď tieto tabletové a mobilové deti zájdu ešte dva-, trikrát na 3 D film a o pár rokov im nasadíte tie zázračné vševedúce okuliare, tak napriek fyzickej prítomnosti budú už mimo tohto sveta. Človeku sa vraj pred smrťou premietne život. Možno týmto jedincom, keď príde ich čas, sa premietne powerpointová prezentácia s krátkymi videami. A niektorých to možno drapne mimo wifiny a ani sa im to nestihne natiahnuť. Nehovoriac o tom, že už to fakt nebudú mať ako zdieľať na Facebooku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:13