StoryEditor

Ako malé obce ovládli organizované skupiny

25.11.2014, 23:00

V samospráve narastá boj o moc, majetky, vplyv a rozhodovanie. Najvypuklejšie je to v malých, ale niečím atraktívnych obciach. Rastú prípady, kde nemožno hovoriť o férovej volebnej súťaži, ale o atakoch na demokraciu.

Import voličov

Najskôr to bolo v komunálnych voľbách 2006 v Demänovskej Doline. Jasná, ktorá patrí tejto obci, je vďaka lyžiarskym strediskám, prírode a jaskyniam atraktívna oblasť cestovného ruchu. Spoznal ju aj dôchodca pôvodne z Vysokej pri Morave. Pol roka pred voľbami sa prihlásil na trvalý pobyt.

Nasledovalo ho takmer 200 ľudí, nových oprávnených voličov. Spoločne neprispeli k férovej volebnej súťaži. O to, zrejme, ani nešlo. Niekto videl korisť a táto organizovaná skupina ju mala získať. Snaženie stopol Ústavný súd. Po dvoch rokoch rozhodol o zrušení volieb.

O štyri roky neskôr mal niekto mimoriadny záujem o získanie Vyšnej Boce. Približne 30 dní pred voľbami narástol počet oprávnených voličov o viac ako 55 percent. Aj tu mala zabrať organizovaná skupina. Ústavný súd vyhlásil voľby za neplatné. Dal za pravdu sťažovateľom, ktorí okrem iného poukázali na nevídaný nárast počtu oprávnených voličov, a to i napriek tomu, že v obci počet „postupne od roku 1970 klesá“. Zároveň súdu ozrejmili, že „v deň konania volieb do orgánov samosprávy obcí 2010 bolo na trvalý pobyt v obci Vyšná Boca prihlásených 123 oprávnených voličov.“ Hoci išlo o dedinku s nedostatkom príležitostí, nedostatočným dopravným spojením a dlhotrvajúcou stavebnou uzáverou, voľby boli príležitosťou získať korisť.

Útok zvonku

Komunálne voľby 2014 neboli pre obyvateľov Kvakoviec ničím výnimočným. Veď za štyri roky sa na poste starostu vymenili štyria ľudia! Neboli ničím výnimočným ani z hľadiska dodatočného prihlasovania na trvalý pobyt. Tesne pred voľbami narástol počet oprávnených voličov o 119. A výsledky volieb boli o zvyšovaní základného imania, na úkor domácich. Hostia ich defenestrovali. A Ústavný súd môže čakať ďalší podnet. Ten zrejme adresuje niekto aj na základe výsledkov volieb z malej dediny Repejov. Organizovaná skupina 18 ľudí prišla, získala právo voliť a rozhodla voľby.

V každom z týchto prípadov ide o ochranu princípov a jedinečnosti samosprávy, bez ktorej by demokracia nebola možná. Podvodné konanie nemôže mať miesto v slobodnej volebnej súťaži. Zaslúži si sankcie, lebo medzi ním a zámerným podkopávaním demokracie je príčinná súvislosť. Voličov tak atakujú organizované skupiny a voľby nahrádza zvyšovanie základného imania.

Chce to tvrdšie pravidlá

Musíme si počkať, ako a kedy rozhodne Ústavný súd v týchto podnetoch. V novembri 2008, vyhlásením volieb v Demänovskej Doline za neplatné, svoje rozhodnutie okrem iného zdôvodnil:„V rozpore s účelom a funkciou volieb do orgánov samosprávy obcí sú také aktivity kandidátov na funkcie v orgánoch samosprávy obcí, ktoré na základe zneužitia liberalizácie právnej úpravy hlásenia trvalého pobytu smerujú k tomu, aby sa na týchto voľbách mohli zúčastniť aj také osoby, ktoré trvalo žijú mimo územia obce, a teda netvoria, respektíve v skutočnosti nechcú tvoriť súčasť tohto územného spoločenstva fyzických osôb.“

Právo slobodne si vybrať najlepšie miesto pre svoj život má každý. No nemožno veriť predstieranej úprimnosti. Východiskom je zmena volebných pravidiel tak, aby podmienkou pre kandidatúru i voľbu bol trvalý pobyt na území samosprávy minimálne rok pred voľbami. Novousadlíci aspoň so sebou donesú miestne dane a majú rok na to, aby sa rozhodli zodpovedne. Nie účelovo.

01 - Modified: 2007-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komoditné trhy
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:25