StoryEditor

Falošná identita zvaná ego

11.12.2014, 23:00

Niekto sa ma raz opýtal, či som hrdá Slovenka. Zahanbila som sa kvôli vlastnému zaváhaniu, pretože som zrazu nedokázala precítiť patričnú emóciu. Čakala som tóny hymny v mojej hlave a hneď sa mi aj vybavil obraz Kriváňa. Lenže čo ja s tým mám, že na území, ktoré práve týchto pár rokov je definované ako Slovensko, zdieľam niekoľko štvorcových kilometrov s urasteným vrchom v krásnej prírode, ktorý má moju hrdosť na saláme a je aj dosť možné, že na maďarskej?(Sú fakt dobré.) Je naša krásna príroda zrazu škaredšia, keď zasahuje k susedom? Hovoria si veverice celého európskeho regiónu, že po slovenských stromoch sa skáče ináč?

Nemala som nikdy blízko k stotožňovaniu sa s niečím, čo so mnou nemá priamy súvis. Vážim si našu históriu, mám rada ľudí, ktorí bývajú v tejto krajine, teším sa, že mi bolo dopriate narodiť sa práve v tomo slovenskom kontexte. Dokonca Milujem Slovensko a teším sa, keď uhádnem prvé tóny Stužkovej za hysterického stláčania červeného gombíka riadiaceho verejnú deštrukciu mojej dôstojnosti. Ale na to, že moju mamu chytili pôrodné bolesti akurát na Slovensku, hrdá nie som. Je to ako keby som bola hrdá na to, že Nemci vyhrali majstrovstvá sveta vo futbale. Nijako som sa o to nepričinila.

Čím viac mám sklon zaraďovať sa do nejakej skupiny, či už nesie názov Slovenka, blondínka, celebrita, katolíčka, ľavičiarka, pravičiarka, tým viac podporujem nejakú svoju falošnú identitu zvanú aj ego. Keď nepoznám svoju skutočnú hodnotu, tým viac si ju tvorím na základe vonkajších vplyvov. Preto mám podľa seba hodnotu, až keď dosahujem skvelé výsledky, keď navarím celej rodine, keď ma uznávajú iní, keď patrím do nejakej skupiny a dodržiavam jej pravidlá. Čokoľvek, čo prechádza od čistej radosti z nejakého zdieľania do stotožňovania sa s tým, prináša nebezpečenstvo nepochopenia a konfliktov. Pretože vtedy nevnímame ani skutočnú hodnotu ostatných, ktorú v sebe nesie každý jeden človek na tomto svete, ale všímame si len znaky, ktoré si osvojilo jeho ego.

Ja len že čoskoro sa stretneme pri jednom vianočnom stole napríklad v zostave obamovec, putinovec, lenivec, jazvec, vševed, čudák, nevďačník a hysterka. Tak si prosím aspoň na chvíľku spomeňme na to, že sú to len identity, ktoré sme si navliekli sami, alebo navzájom. Želám Vám krásne sviatky s Vašimi blízkymi viac plné lásky a pochopenia než hrdosti.

01 - Modified: 2007-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teplá zima pripravila lyžiarske strediská o tržby
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:51