StoryEditor

Hry gréckeho leta

02.07.2015, 00:00

V eurozóne prežívame vážny test. Vo virvare udalostí a rozhodnutí sa oplatí sa menej kričať a viac rozmýšľať, čo sme vlastne zažili. A čo by nám spoločne prospelo. Ťažko vylúčiť, že sú kľúčoví predstavitelia Syrizy od začiatku zmierení s opustením eura. No pravdepodobnejšie je, že cieľom gréckej vlády bolo naozaj bez ďalšieho uťahovania opaskov zostať v eurozóne. A v súčasnej šlamastike sa nachádza kvôli dvom zlyhaným taktikám. Janis Varufakis by v nich spoznal prvky dvoch ekonomických hier.

V prvej stoja proti sebe dve armády. Slabšiu vedie plukovník Blotto. Na jednom fronte by určite prehrala, preto ho chce rozdrobiť na čo najviac nezávislých bitiek. Pri rýchlych presunoch a troche šťastia môže v rozhodujúcej väčšine šarvátok zvíťaziť aj veliteľ s menším vojskom. Preto Gréci preferovali rokovanie s jednotlivými krajinami a na vysokej politickej úrovni pred výborom troch technokratických inštitúcií, či jednotnou skupinou ministrov financií eurozóny. Nepodarilo sa, jednotný front pretrval.

V ďalšej skupine viacerých príbuzných hier stoja proti sebe dvaja hráči s opačnými záujmami, ktorí si vedia navzájom veľmi ublížiť. Ak sú racionálni, ustúpia obaja. Ak si však jeden ústupovú cestu zatarasí, alebo vyzerá byť zmierený aj s najhorším scenárom, naisto ustúpi ten druhý. Podobná logika mohla byť za víkendovým vyhlásením gréckeho referenda. Nevyšla.

V gréckej vláde je viacero akademikov a politikov, ktorí do hĺbky rozumejú podobným mentálnym konštrukciám. Bývajú zaujímavým príspevkom do verejnej debaty. No vyhnutiu sa debaklom pomáha skôr praktická skúsenosť s vládnutím, či inými krízovými situáciami.

Za posledných päť mesiacov sa pritom bez ohľadu na postoj veriteľov dalo urobiť veľa na vylepšenie gréckej rozpočtovej situácie, alebo pomoc jeho vyjednávacej pozícii. Bez porušenia mandátu, ktorý Syriza dostala vo voľbách. Napríklad ustanoviť na čelo daňového úradu nepolitického profesionála, alebo zásadnejšie zdaniť miestnych oligarchov a oligopoly. Aspoň zvonka sa zdá, že prednosť dostali vysoké zahraničné hry pred domácimi úlohami.

Takmer dohodnutý návrh reforiem pritom na rozdiel od predchádzajúcich balíčkov neobsahoval len úsporné opatrenia. Bol v ňom aj spolu s OECD vypracovaný program na posilnenie fungovania zúfalo neefektívnych a chránených gréckych trhov, tovarov a služieb – od notárov cez ropné produkty až po posilňovne.

Hoci druhý program včera vypršal, všetkým dňom nie je koniec. Najlepšia alternatíva pre Grékov aj pre nás je podľa mňa naďalej dohoda s veriteľmi, reformný program a 19 členov menovej únie. A vážne sa porozprávajme o spoločných inśtitúciách a rozpočte eurozóny.

01 - Modified: 2007-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teplota vody v prímorských letoviskách
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:25