StoryEditor

Nová éra v Európe. Politiku ovládli strany vzdoru

27.05.2014, 00:00

Voľby do Európskeho parlamentu vyvolali zemetrasenie. Výsledky po prvýkrát priamo vplývajú na situáciu v domácej politike kľúčových štátov. Vo Veľkej Británii a vo Francúzsku sa na čele umiestnili dve radikálne pravicové, protiintegračné strany. Podobne to dopadlo aj v Dánsku a susednom Rakúsku. No antisystémové sily sa presadili aj v Belgicku, Írsku, Grécku a inde.

Karikatúry lídrov

Od vypuknutia gréckej krízy sa európske obyvateľstvo pozeralo na to, ako sa politika tvorí počas tajomných nočných zasadnutí Európskej rady. K šokujúcemu výsledku teraz zrejme prispela aj katastrofická „kampaň“ na post šéfa Európskej komisie. Kandidáti v televíznych diskusiách pôsobili ako karikatúry. Zamotávali sa do fráz. Nevedeli odpovedať na obavy obyvateľov západných krajín z rastúcej migrácie. Proti tej moderný človek nemôže mať v princípe námietky. Faktom však je, že sa vymyká z rúk, niektoré západné krajiny sú doslova preplnené.

UKIP to valcovala

To je aj prípad Veľkej Británie. A práve tu Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) získala 28 percent hlasov, o tri viac ako konzervatívci alebo labouristi. Toto víťazstvo navyše nasleduje hneď po miestnych voľbách, v ktorých si UKIP tiež veľmi polepšil. Strana zatiaľ nemá zastúpenie v britskom parlamente. Ale obe minulotýždňové víťazstvá jej vytvorili skvelú pozíciu pred budúcoročnými voľbami.

Dobývanie médií

Strana má teraz ešte väčší priestor na sebapropagáciu cez Európsky parlament, čo bola vždy jej kľúčová taktika. Navyše silné víťazstvo jej tak či tak dáva prirodzený obrovský priestor v médiách. V britskom volebnom systéme, kde nejde ani tak o celonárodnú popularitu ako o schopnosť vyhrať kreslá v konkrétnych okrskoch, má strana oveľa zložitejšiu pozíciu, ako by mala v kontinentálnych pomerných volebných systémoch. No aj tak sa ráta s tým, že bude mať teraz dosť zdrojov na usilovnú prácu v kľúčových okrskoch a mohla by získať približne 20 kresiel. To by jej mohlo stačiť na to, aby hovorila do zostavovania budúcej britskej vlády.

Záujmy finančníkov

UKIP už má aj tak výrazný vplyv. Práve úspech tejto strany poslúžil ako zámienka na to, že sa premiér David Cameron zaviazal vyhlásiť referendum o vzťahu Británie k únii najneskôr v roku 2017 v prípade, že vyhrá voľby. UKIP a euroskeptici vnútri Konzervatívnej strany sú nástrojom britských finančných záujmov, ktoré si neprajú užšiu európsku spoluprácu. Tá by narušila postavenie londýnskej City ako dominantného európskeho a svetového finančného centra.

Vo Francúzsku je síce akousi tradíciou, že v eurovoľbách domáci podporia Národný front ako gesto nesúhlasu s vládou, kým v parlamentných voľbách hlasujú umiernenejšie. No zisk 25 kresiel oproti doterajším trom je skutočným šokom. Tentoraz má strana na čele so šikovnou a relatívne umiernenou Marine Le Penovou možno skutočne našliapnuté na to, že sa stane výraznou silou v domácej francúzskej politike.

Tradiční politici v ostatnom čase chlácholili obyvateľstvo vetami o tom, že pomaly končí kríza a bude lepšie. Cez víkend vybublala nespokojnosť ľudí na povrch. Európska politika bude teraz mimoriadne dramatická.

01 - Modified: 2006-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Páleníc ubúda, ľudia pália načierno
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 22:21