StoryEditor

Dôchodkové sporenie naráža na nízke úroky

10.12.2014, 23:00

Zvyčajne sa o dôchodkovom sporení píše najmä vtedy, ak je problém. Ideálne, aj s osudovým tvrdením autora o nezmyselnosti či konci druhého piliera. Keďže nič z toho akútne nehrozí a fondom sa darí, privolávačom apokalypsy zvlhol pušný prach.

Hoci sa deň pred večerom chváliť nemá, negarantované aj garantované fondy skutočne zažívajú úspešný rok. Darí sa im zhodnocovať úspory, v nominálnom aj reálnom vyjadrení. Pozornosť sa častejšie venuje akciovým či indexovým fondom, no tentoraz sa výnimočne pozrieme bližšie na garantované fondy. V týchto konzervatívnych fondoch si sporí na dôchodok približne 90 percent sporiteľov druhého piliera, takže pozornosť si istotne zaslúžia.

Úroková mizéria

Ku koncu októbra dosiahli garantované fondy ročnú výkonnosť v priemere približne 3,3 percenta. A to po zarátaní všetkých poplatkov spojených s ich správou či zhodnotením. Keď si uvedomíme úrokovú mizériu okolo nás, sú to naozaj vynikajúce výsledky. Pripomeňme, že základná sadzba Európskej centrálnej banky je de facto na nule (0,05 percenta). Úroky z vkladov v bankách, škoda reči. Výnosy z nemeckých štátnych dlhopisov so splatnosťou pod tri roky sú pod nulou. Za privilégium požičať nemeckej vláde si teda zaplatíte... Slovenské štátne dlhopisy podobných splatností ponúkajú výnosy iba mierne nad nulou. Dlhopis, ktorý dnes ponúka výnos nad jedno percento ročne, má buď dlhú lehotu do splatnosti alebo „podivného“ emitenta.

Výnosy sa presúvajú v čase

Kde sa v tejto mizérii podarilo dlhopisovým garantovaným fondom vydolovať také výnosy? Odpoveď znie – z budúcnosti. Vyššie tohtoročné výnosy si garantované dôchodkové fondy „zobrali“ z budúcich rokov. Aby sa predišlo podozreniam, neudialo sa tak z rozhodnutia správcov, ale z rozhodnutia kapitálových trhov. Pohyb trhových úrokových sadzieb totiž „presúva“ výnosy z dlhopisov v čase. Ak úroky klesajú, časť budúcich výnosov sa presúva do súčasnosti. Ak úroky rastú, dnešných výnosov sa vzdávame v prospech budúcnosti.

Na ozrejmenie týchto súvislostí – jednoduchý príklad. Kúpime dlhopis, ktorý v čase nákupu sľubuje priniesť 2-percentný ročný výnos počas 3 rokov – teda v sumáre približne 6 percent. Toto celkové zhodnotenie je nemenné, nech sa na trhu s úrokmi deje čokoľvek. Otázne je však rozloženie tých 6 percent medzi tri roky. Ak sa sadzby nepohnú, tak celkové zhodnotenie dostaneme v pôvodne sľubovanom poradí 2,2 a 2 percentá. Ak však trhové úroky klesnú napríklad na jedno percento, tak rozloženie zhodnotenia v čase sa zmení na 4,1 a 1 percento. Ak naopak, úrokové sadzby na trhu vzrastú napríklad na tri percentá, tak dlhopis prinesie zhodnotenie 0,3 a 3 percentá.

Nízka inflácia nie je problém

Vďaka predĺženiu doby garancií na desať rokov mali na začiatku roka dôchodkové fondy nakúpené dlhopisy s dlhšími splatnosťami. A keďže úrokové sadzby tento rok klesali, časť zhodnotenia dlhopisov pôvodne „plánovaného“ do budúcich rokov sa preniesla do tohto. Zhodnotenie v budúcich obdobiach bude teda zákonite nižšie.

Dôchodkové sporenie nie je izolovaný ostrov kapitálových trhov, a preto sa nízke úrokové sadzby prejavujú a budú prejavovať aj tu. Veľmi pravdepodobne nás v garantovaných fondoch čaká dlhšie obdobie nízkych nominálnych výnosov. Netreba však nad nimi lámať palicu, keďže inflácia má byť tiež veľmi nízka. V reálnom vyjadrení teda o žiadnu katastrofu nepôjde. Naopak, ak inflácia bude naďalej na úrovniach blízko nuly, aj nízke nominálne zhodnotenie sa nakoniec pretaví do reálneho zhodnotenia.

01 - Modified: 2007-01-19 17:19:00 - Feat.: 0 - Title: V Istanbule zastrelili známeho novinára arménskeho pôvodu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 17:05