StoryEditor

Na zatepľovaní domov ušetríte dvakrát

26.10.2015, 23:00

Sychravé a studené počasie je tu a mnohí počítajú, koľko ich skorý príchod chladných dní bude stáť. Najlepšie je míňať čo najmenej energie – zatepliť. Tí, ktorí tak urobia tento alebo budúci rok, ušetria dvakrát.

Všetci, čo majú domy staršie ako desať rokov, môžu od budúceho roku získať príspevok od štátu do výšky 6500 eur. Výhody príspevku na zateplenie nepocítia len majitelia domov, ale aj malé a stredné stavebné firmy z regiónov, ktoré ho budú realizovať. Verím, že aj takýmto spôsobom prispejeme k zníženiu nezamestnanosti v regiónoch. Nižšia spotreba energie bude mať zároveň dlhodobo pozitívny vplyv aj na životné prostredie.

Aby sme ľuďom získanie príspevku čo najviac zjednodušili, spustili sme internetovú stránku zatepluj. sk. Občania na nej nájdu všetky potrebné informácie, ako budú už o pár mesiacov môcť požiadať o dotáciu.

Vzhľadom na legislatívny proces bude dotácie možné poskytnúť od januára budúceho roka. Ale mysleli sme aj na tých, ktorí začali zatepľovať už tento rok. O príspevok budú môcť požiadať spätne. Rátame s tým, že na budúci rok bude na podporu zatepľovania vyčlenených 30 miliónov eur. Pri maximálnej dotácii na jeden dom v sume 6500 eur by to malo stačiť na viac ako 4 600 rodinných domov. Počet podporených domov bude, samozrejme, závisieť od záujmu občanov a kvality zateplenia.

A prečo podporujeme len staršie domy? Táto podmienka má zmysel a racionálny dôvod. Staršie rodinné domy boli postavené s inými požiadavkami na energetickú efektívnosť. Pred desiatimi rokmi neplatili energetické normy, ktoré platia dnes. Ďalšou z podmienok je aj rozloha domu. Rozhodli sme sa, že podporíme domy, ktoré majú celkovú podlahovú plochu najviac 150 štvorcových metrov pri jednopodlažnom rodinnom dome alebo 250 pri viacpodlažnom rodinnom dome. Do týchto rozmerov sa zmestia aj viacgeneračné domy. V spolupráci so Štatistickým úradom sme zisťovali, aké sú bežné rozmery rodinných domov. Nemáme totiž záujem v rámci bytovej politiky podporovať haciendy alebo obrovské milionárske vily.

Chcem upozorniť, že ďalšou z požiadaviek je, aby zatepľovanie uskutočnila licencovaná firma a práce si ľudia nevykonávali svojpomocne. Je totiž v našom záujme, aby sme z peňazí štátu podporili len kvalitne vykonané zateplenie. V prípade svojpomocného zateplenia nemáme garancie, že práce boli vykonané podľa projektu a boli použité certifikované systémy.

Budem rád, ak vďaka tomuto príspevku sa pre zatepľovanie rozhodnú aj ľudia, ktorí dnes kvôli financiám váhajú, či sa do tohto projektu pustiť a na Slovensku tak bude viac domov, ktoré im majiteľom šetria peniaze. A zároveň v nich bude doslova väčšie teplo domova.

01 - Modified: 2014-06-03 15:32:35 - Feat.: 0 - Title: Moricova firma zarobí na vlakoch miliardu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:01