StoryEditor

Po konsolidácii, parte uno

06.05.2014, 23:59
Dnes píše

Tohtotýždňové predpovede Európskej komisie aj OECD potvrdili, že po štyroch rokoch razantného pokrízového uťahovania sú slovenské verejné financie z najhoršieho vonku. Na udržanie deficitu pod tromi percentami HDP stačí natáčať ich kormidlo aj v ďalších rokoch mierne proti vetru a nedať sa nalákať na ľahkovážnu zmenu kurzu. Pri troche dodatočného úsilia a štipke šťastia môžeme mať do troch rokov takmer vyrovnaný rozpočet. A nielen rozpočet – hospodárska klíma sa doma aj v Európe po rokoch podchladenia otepľuje.

Samozrejme, od prognózy k jej naplneniu zvyčajne býva dlhá cesta. Stačí sa pozrieť na riziká spoza našej východnej hranice. No aj pri maľovaní čerta na stenu je zrejmé, že základné upratovanie vo verejných rozpočtoch je úspešne za nami. V dvojpercentný štrukturálny deficit vykázaný za rok 2013 by som ešte pred pár mesiacmi nedúfal.

Časť úsilia doteraz potrebného na vystužovanie verejných financií a zlepšovanie výberu daní budeme môcť nasmerovať na riešenie iných veľkých problémov. Napriek doterajšiemu rýchlemu približovaniu vyprodukuje Slovensko na hlavu stále len tri štvrtiny priemeru EÚ. V rebríčkoch kvality života bohatších krajín sme na chvoste. Dvaja z troch ľudí bez práce sú nezamestnaní dlhodobo. Priveľa Slovákov verí, že ak nekradne, okráda svoju rodinu. A 150-tisíc Rómov prežíva na okrajoch miest a v osadách bez našej účinnej pomoci.

Nie všetky riešenia musia niekoho bolieť, míňať spoločné peniaze alebo byť nepopulárne. Včera som v spoločnom výskumnom centre EK v talianskej Ispre uprostred búrlivej diskusie ukázal prvé výsledky slovenskej bločkovej lotérie. Komentár k nej zverejníme v najbližších dňoch. A aj keď zatiaľ nezlepšila výber daní o toľko ako iné opatrenia, verejnú debatu o ich poctivom platení a o tom, čo za ne dostávame, energizovala omnoho viac. Briti zlepšili daňovú disciplínu pripomínaním hriešnikom, koľko ľudí v ich okolí dane platí načas. Viaceré krajiny znížili plytvanie energiou grafickou ilustráciu spotreby susedov priamo na účtoch za elektrinu. Užitočný benchmark pre možné výnosy druhého piliera ponúkajú slovenským sporiteľom už druhý rok silno rastúce indexové fondy. Ktoré sa nehrajú na to, že ich miestni manažéri dokážu prekonať medzinárodných, stačí im pasívne kopírovať celý trh.

O tom, ako sa postaviť k veľkým, ťažkým výzvam – progresívnej reforme daní a odvodov, viac lepšej práce – nabudúce.

01 - Modified: 2006-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsky VST rozšíril závod v Nitre
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 12:26