StoryEditor

Ficov balíček v krajine paradoxov

30.07.2014, 00:00
Diskusia v HN

Vo víre detektorov a tajných nahrávok zaniká diskusia o Ficovom ekonomickom balíčku. Žijeme v krajine, ktorá má druhú najvyššiu mieru korupcie spomedzi všetkých členských krajín EÚ. Horšie je na tom už len Rumunsko. Žijeme v krajine, v ktorej od jej vzniku nebol právoplatne za korupciu odsúdený žiaden politik. Žijeme v krajine, ktorá je najhorším miestom na podnikanie spomedzi Vyšehradskej štvorky. Žijeme v krajine, ktorá si ani po 20 rokoch svojej existencie nedokázala vybudovať silnú strednú príjmovú skupinu obyvateľstva. Naopak, spoločnosť sa silne polarizovala (a ďalej polarizuje) na úzku skupinu extrémne bohatých a na veľkú skupinu chudobných, respektíve chudobou ohrozených.

 

Balíček zaplatíme všetci

V takejto krajine predstavil premiér na pracovnom sneme Smeru 15-bodový balíček. A uviedol ho slovami, že „ľudia potrebujú po rokoch strádania od sociálnodemokratickej vlády ešte viac“. Treba tomu rozumieť tak, že strádanie sme už od socialistov dostali? Raz sa už premiér preriekol, keď povedal, že my v Smere, ak chceme, dokážeme byť poriadni populisti. Toto je druhá nominácia na politickú „malinu roka“. Ľudia na Slovensku nesporne strádajú (aspoň drvivá väčšina z nich), to je fakt. Ale kto to strádanie ľudí spôsobil? Iste, ani vládnutie pravicových vlád nebolo vždy bezchybné, ale rovnako faktom je, že šesť z ostatných ôsmich rokov nám vládne ten istý premiér. A je jedno, či v zostave Fico – Slota – Mečiar, alebo ako solitér. Na nekvalite vládnutia to nič nemení.

Samotný fakt, že premiér rozbalil balíček na sneme Smeru, nutne vyvoláva mráz. Už stredoškolákov totiž učia, že najvyšším exekutívnym orgánom v štáte je vláda. Že ceny plynu reguluje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, a nie snem politickej strany. Ale v poriadku, priblížili sa parlamentné voľby a na tých sa zúčastní nie vláda, ani nie ÚRSO, ale strana Smer. Takže cenou za zastavenie poklesu preferencií Smeru je spomínaný balíček. Zaplatíme ho všetci. Bude nás stáť 250 miliónov eur.

Na dobré opatrenia sme si museli počkať

A teraz k obsahu. Objektívne treba uviesť, že niektoré z opatrení sú dobré a priam žiaduce. Napríklad podpora asistentov učiteľov pri zdravotne postihnutých žiakoch, daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja, možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru, minimálny dôchodok, alebo dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Mnohé z týchto problémov sú dlhodobo notoricky známe a opakovane zaznievajú aj návrhy na ich riešenie. Zostáva len otázkou, prečo zdravotne postihnutí či podniky realizujúce výskum či podnikatelia zasiahnutí neplatením faktúr, dôchodcovia, alebo medzitrh práce, museli čakať až na slávnostné snemovanie jedinej vládnej strany.

Rozhadzujeme v čase rekordného zadlženia

Potom sú tu opatrenia, ktorými Smer len opravuje vlastné nezmysly. Najskôr zaviedli odvody pre všetkých dohodárov. Neskôr zistili, že s vaničkou vyliali aj dieťa a tak teraz hovoria o rozšírení študentských odvodových úľav pri práci na dohodu.

A potom sú tu opatrenia vyloženie zlé, odporujúce zdravému rozumu, kam patrí vlaková doprava pre študentov zadarmo. Vyrušuje najmä to slovíčko „zadarmo“. Chápem, že absolútne dominuje slovníku socialistov, ale v živote nikdy nič nie je zadarmo. Vždy to niekto zaplatí. Aj kaviarenskí socialisti to vedia. Preto vláda neznížila DPH z 20 percent na 19 tak, ako jej to ukladal zákon. Pripravovať grátis balíčky v situácii, keď sme dosiahli historicky najvyšší dlh, je cestou do pekla. Ale motivácia vládnuť aj po roku 2016 je zjavne silnejšia. Keď bude najhoršie, požiadame Brusel o výnimku z rozpočtových pravidiel.

A nakoniec, keby aj celý Ficov balíček pre „ľudí po rokoch strádania“ nebol zmesou nesystémových opatrení, v porovnaní s daňovou úľavou pre jediný subjekt vo výške takmer 60 miliónov eur vyznieva smiešne.

01 - Modified: 2006-08-25 08:07:00 - Feat.: 0 - Title: Ďaďo zostal na minime
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:58