StoryEditor

Proti migrantom, NATO aj parazitom. Slováci si vytvárajú vlastné armády

07.10.2015, 00:00
Malá sonda do facebookových duší samozvaných ochrancov poriadku.

O svoj dom ani bránu sa nebojte. Počet domobrán na Slovensku i v Čechách stúpa. Ak to pôjde takto ďalej, pred domami bude pekná tlačenica. A možno vznikne i zdravá domobranná konkurencia, a bolo by to len správne. Čím viac samozvaných brancov, obrancov a domobrancov bude behať po uliciach, tým bezpečnejšie sa všetci budeme cítiť.

Branci
Na facebooku môže človek zistiť praktické veci. Napríklad zistíte, že po lesoch už nejaký ten mesiac pobehujú a cvičia sa Slovenskí branci – chlapci ochotní „zastaviť každého nelegálneho migranta“ na Slovensku.

Preto ak idete do lesa, nerušte zver, neodhadzujte odpad a príliš nemigrujte. Inak môže dôjsť k nedorozumeniu. Chlapci sú totiž „pripravení a odhodlaní brániť mier a pocit bezpečia občanov našej republiky aj na vlastnú päsť ako občania republiky“, aspoň to tak stojí v oficiálnom vyhlásení predsedu brancov. 

 

RCHBO
Všeobecne ide o chlapcov, ktorých skaut príliš neoslovil, no kultová hra Counter-Strike ich oslovila až priveľmi. A tak si behajú po horách v maskáčoch, nadväzujú na nedoceňované hodiny branného cvičenia a prehlbujú si poznatky o radiačnej, chemickej a biologickej ochrane (tzv. RCHBO). Čo možno vyzerá dobre i v CV-čku.

Negatívne správy sa s brancami spojili len dvakrát. Prvýkrát, keď zliezli z lesov a robili cvičenia pre žiakov základných škôl, čo je prvá hranica, ktorú prekročili. Druhýkrát z lesa vyliezol ich už bývalý člen a zrazu bojoval s proruskými separatistami na Ukrajine.

Tak či tak, kým ich domobranné chúťky zostanú v deklaratívnej rovine, nie je dôvod si z nich robiť žarty. Aspoň nie príliš. Nakoniec na uniformy a zápal pre vec dievčatá vždy leteli, čiže autor má pochopenie. 

Československí vojaci
O mladých chlapcoch v maskáčoch už nemožno hovoriť pri ďalšej domobrane s názvom Československí vojaci v zálohe proti vojne plánovanej velením NATO. Nadnárodný spolok pod sexi skratkou ČVvZPVPVN zastrešuje českých a slovenských vojakov v zálohe či vo výslužbe. Podľa vlastných slov evidujú vyše päťtisíc členov.

ČVvZPVPVN sa už preslávili v médiách doma i v zahraničí. Samotný názov síce o zahraničnopolitickej orientácii spolku nehovorí veľa, no v kuloároch sa šepká, že ide o výrazne proruské združenie.

Ich činnosť vyzdvihol Russia Insider. Ruský server informoval o ČVvZPVVN ako o spolku vojakov, ktorí nepodporia NATO vo vojne proti Rusku. A bez zbytočnej propagandy sa odvoláva na ich memorandum. „Boj v radoch NATO proti Ruskej federácii, ako aj ďalším slovanským národom jednoznačne odmietame a hodláme sa zároveň pevne postaviť organizovaným občianskym tlakom proti ďalšej likvidácii našej demokracie, slobody a nezávislosti,“ stojí v dokumente.

Akcia facebook
V praxi sa spoločenstvo vojakov sústreďuje predovšetkým na písanie jedovatých statusov na facebooku o zradcoch vo vláde a migrantoch. „Vláda zlyhala (česká vláda – pozn. red.). Stratila legitimitu. Nechcem, aby sa naše deti dočkali roku ’38 alebo ’68. Nastal čas činov a nie rečí na facebooku,“ píše (na facebooku) jeden člen domobrany. Reaguje tak na postoj vlády k migrantom. Jeho výzva k akcii má dvojnásobnú hodnotu, keďže obsahuje aj prvok prekvapenia. Český rodák a autor rozhorčeného statusu vo svojom profile uvádza, že žije v Berne.

Okrem volania po akciách na sociálnych sieťach si vojaci v zálohe zároveň zakladajú i poradné ohne. Pre korektnosť treba priznať, že svoje poradné ohne majú páni pod kontrolou. Dosiaľ nebol zaznamenaný jediný prípad, keď by z poradného ohňa preletela poradná iskra a spôsobila poriadny poradný požiar. Skôr to vyzerá, že celý spolok už len tak tlie. 

Lui, Dui, Hui a pes
Kým naši Slovenskí branci svojím nadšením a rafinovanosťou pripomínajú Mladých svišťov z Káčerova (Lui, Dui a Hui by mohli byť miestnymi veliteľmi, ak už nie sú), vojaci v zálohe nesú étos seriálu Štyria tankisti a pes. 

Nakoniec, možno by bolo milé pripraviť cvičenie oboch spolkov. Pri záverečnom poradnom ohni by určite našli veľa spoločného. Možno by došlo aj na prekvapené pokriky. Napríklad:„Oco, a ty tu čo robíš?“

Skvelé čítanie
Nechajme brancov a staršiu generáciu spolu cvičiť. A do tretice zaraďme do našej vzorky ďalší spolok, takisto s ambíciou chrániť spánok slušných občanov a aspoň spočiatku prerásť hranice dvoch štátov. Aspoň o tom hovorí názov Domoobrana ČR/SR. Združenie na svojej facebookovej stránke disponuje tromi tisíckami členov a predstavuje fascinujúce čítanie.

Domoobrana ČR/SR (v Čechách zaregistrovaná ako domoobrana.cz) sa od brancov i vojakov odlišuje aj širším spektrom nebezpečí, proti ktorým chce spolok pôsobiť. Na svojich webových stránkach totiž s varuje pred mnohými problémami. Ak zbankrotuje Grécko, môže nastať prelom a anarchia na ich hraniciach, migranti pribudnú možno aj z Ukrajiny, utečenci z Afriky okrem kriminality prenesú i rôzne typy chorôb a parazitov. Ak vám pri poslednom bode napadá, či treba špeciálne vyšetrenie pred vstupom, o ničom takom v stanovách spolku nie je zmienka.

Široký výber
Takto by sa dalo pokračovať donekonečna. Internet, ale aj príležitostné plagáty v uliciach niektorých miest (Slovenskí branci) ponúkajú široký výber domobrán. Domobraniť sa už môžete proti islamu, komunizmu, NATO, môžete vyzývať Čechov a Slovákov na zjednotenie. Vlastná domobrana by mala byť v Bratislave, Prahe...

Ideologicky i vymedzením nebezpečí sa spolky očividne veľmi často rozchádzajú. Napríklad zmienku o cudzopasníkoch z Afriky (v tom doslovnom biologickom význame) sa podarilo nájsť len pri jednej domobrane. Naopak veľa majú spoločného. Boj proti „parazitom“ (v tom nekorektnom xenofóbnom význame slova) nájdete už pri viacerých.

Možno trend domobranenia zostane na facebooku alebo sa vybehá po lesoch a nakoniec si nájde frajerku. No tak či tak, vlna záujmu vrhá nepríjemné svetlo na otázku dobrovoľnej vojenskej služby, ktorú rieši kabinet Roberta Fica.

Lákadlo v podobe 4,5 eura na deň zrejme nezaberie na každého. Na zamestnaných určite nie. Tých pár desiatok nezamestnaných mladých mužov, ktorých výcvik priláka, treba veľmi pozorne preveriť. Aby sa neukázalo, že disponujú domobrannými chúťkami nepríjemného charakteru. A facebook či lesy im môžu byť malé.

01 - Modified: 2007-10-06 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Americká investičná banka prerobila v 3. štvrťroku 5 mld USD
01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:50