StoryEditor

Poznaj svojho nepriateľa

14.01.2014, 23:00

Pravidlá toho, ako v spoločnosti uspieť namiesto talentu a úsilia klamom a trikom, sa líšia medzi kontinentmi a storočiami. Čínska biznis kultúra napríklad pokladá ľudí, ktorí nedávajú a neprijímajú „heung yau“, za necivilizovaných, neochotných investovať do dlhodobých vzťahov. Pri ich kontaktoch s mojimi kolegami na holandskej univerzite to vyvolávalo zábavné situácie.

Nejasnú hranicu medzi prijateľným vybavovaním a odsúdeniahodným podplácaním hľadajú aj slovenskí praktici. Jeden z bossov republikovej únie zamestnávateľov napríklad opakovane vyhlásil, že podporuje modrých politikov, lebo kradnú z vytvorenej hodnoty, nie ako ostatní, z podstaty.

Špinavé praktiky pri vyhýbaní sa daniam a pri verejných zákazkách osobne pokladám za rovnocenné. Namiesto dojmov a propagandy sa na svet radšej pozerám cez čísla a farebné grafy. Preto ma hnevá, ako málo o nich zatiaľ vieme. Rozhodli sme sa to zmeniť aspoň v oblasti, za ktorú sme s kolegami zodpovední. Minuloročné zvrátenie dlhodobého prepadu úspešnosti výberu DPH bolo daňovou udalosťou desaťročia a ukázať sme ho vedeli práve vďaka zdokonaľovaniu nášho analytického náradia.

Už v roku 2012 sme odhadli veľkosť daňovej medzery DPH (hornú hranicu výšky daňových únikov), jednu z najvyšších v Európe. V tomto roku sme zdokonalili a začali pravidelne zverejňovať efektívnu daňovú sadzbu (úspešnosť výberu) väčšiny daní. Plánujeme zmerať úniky všetkých významných daní. Z pridanej hodnoty, zo spotreby, z príjmu právnických a fyzických osôb, i v sociálnych a zdravotných odvodoch.

Pre porozumenie mechaniky daňových podvodov sme napríklad medzeru DPH rozobrali na jednotlivé sektory. Dokončujeme o tom spoločnú štúdiu s Medzinárodným menovým fondom. Prezradím len, že medzi najderavejšími sektormi sa okrem obvyklých podozrivých objavili aj profesionálne služby. Audítori, architekti a právnici.

Paul Krugman spísal kedysi štyri odporúčania, ako úspešne skúmať ekonomiku. Rozprávať sa s „pohanmi“(v našom prípade s Finančnou správou a daňovými poradcami), zjednodušovať, pýtať sa na oprávnenosť doteraz položených otázok, mať odvahu vyznieť hlúpo. Len takto sa z množstva hmlistých dát dozvedáme zaujímavé veci aj o daňových únikoch.

Hystéria, klebety či politická agitka nestačia. Aj v roku 2014 chcem vidieť – a spoľahlivo zmerať – ďalšie pozitívne udalosti desaťročia.

Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky MF SR

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi autami víťazom Toyota/Lexus
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:52