StoryEditor

Ako opozícia bojuje za čierne stavby

29.09.2015, 00:00

Opozícia rozhodla, že bude bojovať za zachovanie čiernych stavieb a obhajovať záujmy developerov. Opoziční poslanci tak urobili počas druhého čítania nového stavebného zákona v parlamente. Hneď od začiatku rokovania začali ostro útočiť na zákon, ktorý sa pripravoval viac ako tri roky.

Naozaj si nepamätám, kedy sa do parlamentu dostal zákon, ktorý pripravovala 55-členná skupina zložená okrem úradníkov aj z odborníkov z praxe. Zákon, ktorý prešiel nielen štandardným medzirezortným pripomienkovým konaním, ale ktorý sme dali na pripomienkovanie aj verejnosti a osobne sme ho boli počas jeho prípravy predstaviť aj všetkým poslaneckým klubom. Všetkých sme neustále vyzývali, aby svoje pripomienky predkladali včas, aby ich mohli odborníci vyhodnotiť a do zákona zapracovať. Takto sme zapracovali do zákona množstvo pripomienok verejnosti. Napríklad aj každú štvrtú pripomienku, ktorú včas predložili poslanci klubu OĽaNO. Zákon nakoniec prešiel v parlamente hladko v prvom čítaní a už vtedy som prítomných varoval, že ak sa zákon pokúsia deštruovať v druhom čítaní pretláčaním si svojich osobných záujmov alebo záujmov lobistov, tak ho z rokovania stiahnem a zastavím celý legislatívny proces.

Bohužiaľ sa ukázalo, že som sa obával oprávnene. Ako jeden z prvých sa prihlásil do diskusie pán poslanec za OĽaNO Ján Hraško a začal obhajovať záujmy developerov. Zo 141 pripomienok, ktoré mal k stavebnému zákonu, sa zhruba tretina týkala vypustenia zastavovacieho plánu. Tento plán sa mal totiž podľa nového zákona prerokovávať verejne a ľudia by tak mali možnosť dozvedieť sa, čo sa v ich okolí plánuje. Alebo by bolo možné developerov zaviazať k tomu, aby nestavali iba domy, tak ako sa to stalo v Chorvátskom Grobe, ale chodníky, škôlky a detské ihriská. To, samozrejme, nevyhovuje veľkým developerom, ktorí tento zákon napádali cez ich záujmové združenie, Inštitút urbánneho rozvoja. A ako sa ukázalo, zrazu to začalo prekážať aj pánovi Hraškovi. A keď sa do diskusie zapojil aj poslanec za Most-Híd Zsolt Simon, ktorý tiež začal pretláčať do zákona nezmysly, pochopil som, že nový zákon mať nebudeme.

Stavebný zákon je totálne apolitická norma, ktorú má schváliť národná rada v konsenze. Majú ju pripraviť odborníci a politici musia pochopiť, že do nej nesmú pretláčať záujmy lobistov alebo nezmysly. Kým to opozícia nepochopí a nerozhodne sa podporiť zákon, ktorý pripravili odborníci, nebude možné skoncovať s čiernymi stavbami, skvalitniť prácu stavebných úradov alebo zrýchliť procesy v stavebnom konaní. Odpoveď na otázku, komu vyhovujú na Slovensku čierne stavby a kto sa kamaráti s veľkými developermi, je po minulom týždni bohužiaľ jasnejšia.

01 - Modified: 2007-09-29 12:33:46 - Feat.: 0 - Title: Mušarráf môže opätovne kandidovať
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:27