StoryEditor

Bezvýznamný číselný identifikátor

22.09.2015, 00:00
Rušenie rodných čísel je drahý a zbytočný špás, ktorý pre občana nemá žiadny praktický zmysel.

Ešte ako školopovinné dieťa som sa povinne naučil naspamäť svoje rodné číslo a túto vedomosť s úspechom využívam až dodnes. Po roku 1990 som sa však dozvedel, že vlastne ide o mimoriadne tajnú informáciu, ktorú by som mal vraj tajiť podobne ako číselný kód svojej kreditnej karty.

Nie až také tajné číslo

Popravde, vždy som sa na tom smial, keďže kombinácia čísiel tvoriacich rodné číslo sa u nás s úspechom používa už bezmála sto rokov a jediné, čo sa dá z neho vyčítať, je vek majiteľa rodného čísla, jeho pohlavie a poradové číslo narodenia pre daný dátum. Pohlavie človeka sa však dá spravidla zistiť už z krstného mena či z fotografie a vek odhadnúť pri stretnutí alebo pri pohľade na jeho fotografiu. Doteraz som preto nepochopil, čo je na tom rodnom čísle vlastne také tajné.

V čase môjho pôsobenia vo verejnej správe som sa raz rozprával s predstaviteľom nemeckého Úradu sociálneho zabezpečenia, ktorý mi povedal, že v Nemecku používajú takzvaný bezvýznamový identifikátor (skrátene BIFO). Ten sa navyše mení v čase. Skutočnou príčinou nemeckej úpravy však nie sú riziká rodného čísla, ale negatívna asociácia z prideľovania čísiel ešte z čias nacizmu v tejto krajine.

Bez významu pre občana

Pred časom som sa dozvedel, že už aj my v Slovenskeh republike sa zamýšľame nad zavedením bezvýznamového identifikátora. Keď som si uvedomil všetky súvislosti, smiech ma nadobro prešiel. Ak je to naozaj pravda, tak je to výborná ukážka toho, ako sa dá minúť značný objem peňazí daňových poplatníkov na niečo, čo nemá pre občana žiaden praktický zmysel. Takáto zmena sa celkom iste dotkne niekoľkých desiatok zákonov a väčšina úradov si zároveň bude musieť v technologických spoločnostiach objednať zmenu nastavenia svojho existujúceho softvéru. V prípade sektora informačných technológií možno svitá na ešte lepší biznis, akým bolo prestavovanie počítačovej techniky pri vstupe do nového milénia, pre ktoré sa vžila skratka Y2K.

Rodné číslo možno postupne zapadne prachom a zakrátko nenájdete nikoho, kto by nerozumel novej skratke BIFO. Iba zasvätení budú však vedieť, že jej výstižné vysvetlenie nie je bezvýznamový identifikátor, ale „bezvýznamný identifikátor“.

01 - Modified: 2007-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žaloba na amerického ministra
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 03:28