StoryEditor

Náš život neurčujú okolnosti

04.09.2013, 00:00

Dvere väzenskej cely sa opäť otvorili, ako každý deň. Dozorca vošiel a zakričal číslo. Číslo smrti. V koncentračnom tábore už nič nenarúšalo denný rituál výberu ľudí. Viktor opäť mohol zostať nažive. Nepočul svoju na ruke vytetovanú číselnú kombináciu. Počas väznenia stále dokola rozmýšľal, prečo by mal práve on prežiť. Viktor Frankl, jeden z najpredávanejších autorov dvadsiateho storočia, prešiel peklom, aby ostatným mohol pomáhať hľadať cestu k lepšiemu životu. Teraz v pondelok sme si pripomenuli výročie smrti tohto vedca, autora množstva kníh a zakladateľa logoterapie.

Jedna z jeho najsilnejších myšlienok pomáha ľuďom zvládať prekážky života. „Nie okolnosti, ale reakcie na okolnosti určujú náš život.“ Sila slova, sila dobre naformulovanej vety, dokáže zachrániť ľudský život. Pomocou slov skladáme vety a vetami vyjadrujeme svoje myšlienky, pocity, túžby. Vetami formulujeme naše presvedčenia, ktorým veríme, a tým ovplyvňujeme celý svoj život.

Strhujúci príbeh života, ktorým prešiel Frankl, mu umožnil vytvoriť množstvo silných myšlienok a príkladov, ako inšpiráciu pre druhých ľudí. Asi najznámejšia jeho kniha: Hľadanie zmyslu života, prináša nenáboženský, no veľmi silný príbeh inšpirujúci každého.

Keďže ľudia majú v súčasnosti skôr sklon k pesimizmu, je dôležité pomôcť sebe a druhým aj verbálnym povzbudením. Práve takéto nekonečné povzbudenie a pomoc som našiel vo Franklovej myšlienke, ktorú som si naformuloval na každodenné použitie: „Podstatnejšie ako to, čo sa ti stalo, je to, ako zareaguješ na to, čo sa ti stalo.“ Nemáš vždy možnosť ovplyvniť, čo sa v živote udeje, máš však vždy možnosť ovplyvniť svoju vnútornú a vonkajšiu emocionálnu reakciu.

Význam slova je vysoko podceňovaný. Slovami často plytváme a nešetrne s nimi zaobchádzame alebo, naopak, zabúdame ich použiť vtedy, keď sú potrebné. Slovom môžeme ublížiť alebo pomôcť.

Snažme sa viac hľadať slová povzbudenia a inšpirácie pre svoje okolie. A práve preto, aby sme mohli viesť a inšpirovať druhých, často potrebujeme povzbudenie a inšpiráciu my sami. Práve vtedy siaham po knihe, citáte, príbehu velikánov minulosti, aby som sa poučil z ich múdrosti. Viktor Frankl je ďalší z autorov, ktorý pozitívne ovplyvnil milióny ľudí na celom svete. Mňa nevynímajúc.

Peter Krištofovič, zakladateľ Salve Group

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:28