StoryEditor

Vráťme dôveru Vojenskému spravodajstvu

27.10.2014, 23:00
Diskusia v HN

Nikdy nebolo Vojenské spravodajstvo (VS) také nedôveryhodné ako v súčasnosti – pod vedením Martina Glváča. Nechať vo funkcii vysokých dôstojníkov VS podozrivých z ťažkých zločinov dokáže len človek, ktorý je nesvojprávny, vydieraný, je mu to absolútne jedno, alebo v tom ide s nimi. Nech platí hociktorý z uvedených dôvodov, je to tragické poznanie a pre dôveryhodnosť vojenskej tajnej služby to má fatálne následky. VS naďalej vedú ľudia podozriví z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Napriek mnohým apelom, volajúcim po ich postavení mimo služby okamžite po prevalení tohto megaškandálu v máji 2013, tento abnormálny stav pretrváva dodnes. Preto som presvedčený, že kauza tunelovania VSS počas prvej Ficovej vlády nebude vyšetrená. Glváč nechal podozrivých dôstojníkov vyšetrovať samých seba, čím im bezprecedentne umožnil zahladiť stopy a mariť vyšetrovanie. Svoj diel zodpovednosti za nevyšetrenie rozkradnutia štátneho majetku zo seba nezmyje.

Masívne výdavky namiesto úspor

Navyše, do takej nedôveryhodnej tajnej služby Glváč leje už druhý rok obrovské peniaze, a to pokútnym, netransparentným spôsobom. Nie pri naplánovaní rozpočtu, ale v priebehu roka – presunom z iných kapitol rozpočtu ministerstva obrany. Peniaze vezme vojakom, ktorí ich akútne potrebujú na výzbroj, výstroj a výcvik, a presunie ich svojim tajným. Zvýšenie rozpočtu tajnej služby v roku 2012 o 67 percent a v roku 2013 o 55 percent je neospravedlniteľné a je výsmechom 19-percentnej úspore, ktorú Glváč sľuboval pri zlúčení tajných služieb. Podotýkam, že toto si v histórii rezortu nedovolil nikto. Glváč sa bráni tým, že výkon spôsobilosti spravodajských informácií pre celé Ozbrojené sily SR bol presunutý na VS, a preto musel zvýšiť finančné prostriedky. Rozhodne však nie o ťažké milióny eur. To bolo možné pohodlne vykryť zo sľubovanej 19-percentnej úspory. A ešte by aj zvýšilo.

Ukrajina je len výhovorka

Martin Glváč navyše aj zavádza. Argumentuje situáciou na Ukrajine. Kríza tam však nebola v rokoch 2012 a 2013, keď prišlo k šialenému zvýšeniu rozpočtu VS. Glváč hovorí, že ak by v roku 2011 vypukla ukrajinská kríza, VS by sa stalo nedôveryhodným partnerom NATO, lebo by malo málo peňazí. Sú to len jeho dohady. Dnešným faktom je, že teraz je naše VS pre NATO také nedôveryhodné, že v prenesenom význame slov sa tam s našimi tajnými už nebaví ani upratovačka. Bol som viackrát kontaktovaný vojenskými pridelencami niektorých silných členských krajín NATO, ktorí sú hlboko znepokojení zo súčasnej situácie v našom VS a rozčarovaní z jeho súčasnej (ne) činnosti. Takéto niečo vojenský diplomat urobí len vtedy, keď je situácia naozaj zlá. Z tohto pohľadu vyznievajú Glváčove mediálne PR vystúpenia a frázy k téme „dôveryhodnosti súčasného VS“ úplne absurdne.

Tri kroky k očiste

Nikto dnes poriadne nevie, na čo slúži zvýšený rozpočet VS, a tieto peniaze miznú v utajenom režime nákupov a obstarávaní vojenských tajných bohviekde. A vojaci si kupujú výstroj za vlastné peniaze na internete, lebo výstrojné sklady zívajú prázdnotou. Piloti nelietajú toľko, koľko by mali, vojaci necvičia toľko, koľko treba, budovy chátrajú, infraštruktúra sa nerozvíja. Aj preto, lebo vojenskí tajní spotrebúvajú stále viac a viac.

Riešenie k obnoveniu dôveryhodnosti VS je v troch krokoch. Najprv personálna očista. Vo VS musia pôsobiť len spoľahliví ľudia bez tieňa podozrenia. Potom odtajnenie rozpočtu VS. Návrh zákona som predložil do NR SR a bude sa prejednávať práve v týchto dňoch. Tretím krokom je vytvorenie nezávislého kontrolného úradu so silnými kompetenciami tak, ako je to vo viacerých demokratických krajinách NATO.

01 - Modified: 2006-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koľko stoja víza
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:32