StoryEditor

Na kom sa vezie Uber

27.08.2015, 00:00

„Filko, poďme si kúpiť čln,“ napísal mi pred dvoma rokmi kamarát z vysokej školy. Slovo dalo slovo, preňúrali sme internetové bazáre, a po dvoch týždňoch sme už aj s tretím kamošom hrdo brázdili vody Dunaja. Samému by mi to nenapadlo, sám by ju nikto z nás dostatočne nevyužil. Sami by sme nechceli znášať náklady údržby, parkovania a poistenia.

Spoločné vlastníctvo dvadsaťročnej loďky prinieslo neočakávané dobrodenia. Čas strávený vonku, technické zručnosti. Časové konflikty sme nezažili. Naopak, vďaka zdieľanému hobby sa aj s rodinami a ďalšími priateľmi vidíme častejšie než kedykoľvek od promócií.

Od Wikipédie cez couchsurfing až po štatistický programovací jazyk R internet umožnil vznik podobných svojpomocných, neziskových komunít na globálnej škále. My, pravdoláskarskí technooptimisti by sme v nich radi videli budúcnosť.

No svet má aj temnejšiu stránku. Niektoré firmy nachádzajú spôsoby, ako komunitné nadšenie, energiu a dôveru premeniť na peniaze svojich akcionárov. Darí sa im. Dve najznámejšie – sprostredkovateľ ubytovania Airbnb a individuálnej dopravy Uber – sú cenené v desiatkach miliárd dolárov.

Nekritický hype okolo nich mi príde prehnaný. Poslaním aj modom operandi nemajú veľa spoločného so svojpomocou a s verejnoprospešnou orientáciou neziskových komunít. Namiesto nej robia sofistikovane, za odplatu prostredníka medzi ponukou a dopytom. Biznis model, podporený aj nedostatočným využitím pracovnej sily, súkromných áut a nehnuteľností v pokrízovom období, nemusí byť udržateľný. Ak by sa rozšíril, môže urobiť prácu menej bezpečnou a ekonomiky zraniteľnejšou.

Čo je horšie, komerčné zdieľané aplikácie často slúžia v prvom rade na dolovanie regulačnej renty. Predstierajú dodávateľom aj klientom, že sa ich štandardné podmienky bezpečnosti, poistenia alebo platenia daní pri podnikaní v ich odvetví netýkajú. Zázračne, nespravodlivo, a nesprávne.

Ak zdieľaná ekonomika – verejnoprospešná aj komerčná – pretrvá, prirodzene natiahne naše rozmýšľanie o daniach a regulácii profesií na škripec. Prináša veľa dobra, preto ich budeme musieť nanovo premyslieť. Dovtedy premýšľajme pri každej novej módnej službe, či nie je čiernym pasažierom na všetkých ostatných.

01 - Modified: 2007-09-03 10:55:00 - Feat.: 0 - Title: MŠ SR zverejnil limity ročného školného pre vysoké školy
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 11:36