StoryEditor

Rusko chce mať nepriateľov (analýza Reuters)

30.12.2015, 23:00
Autor:
John LloydJohn Lloyd

Najprominentnejší ruský pravicový ekonóm Sergej Guriev v roku 2013 odišiel z Moskvy do Paríža z obáv o svoju slobodu. Verejne sa zastával disidentov, kritizoval vládne politiky a bol aktívnym liberálom v politike aj ekonomike. Tento rok vydal alternatívu k Machiavelliho Vladárovi: návod pre moderného autokrata, ako vládnuť a udržať sa pri moci.

Svet podľa autokrata

Na rozdiel od slávneho Florenťana však Guriev tento typ vládnutia neodporúča, ale opisuje. Tiež neverí, že by to štátu pomáhalo, ale ruinuje ho to. Ak sa Guriev nemýli, potom je Rusko odsúdené na boľavý pád. A až sa to stane, zatrasie sa aj svet. Moderný autokrat organizuje pravidelné voľby (ktoré vyhráva), má parlament s opozíciou (ktorá ho neohrozuje) a väčšinu inštitúcií demokratickej spoločnosti a tiež zdanlivo nezávislý súdny systém,„slobodné“ médiá a neohrozuje slobodu cestovania. Medzi príklady môžeme zahrnúť bývalého prezidenta Peru Alberta Fujimoriho, Viktora Orbána, Tayyipa Erdogana, Čínsku komunistickú stranu a prirodzene aj Vladimira Putina.

Časť médií je kritická, občas sú povolené demonštrácie, cudzinci môžu slobodne prichádzať a odchádzať. Autokrat občas disidenta zavrie za mreže, potlačí protesty, cenzuruje webové stránky a knihy. Ale, ako píše Guriev, v krajine sa dá žiť, pretože „represia nie je nevyhnutná“. Za kľúčovej podmienky, že „je možné cenzúrou a propagandou dostatočne manipulovať masovým presvedčením“. Najdôležitejšia je propaganda – saturuje potreby ľudu a ten ju nevníma ako čosi nanútené, ale víta ju ako dôkaz dobra štátu, vládcu – a ľudu.

Prehnitý Západ

Podľa Arkadija Ostrovského Rusi uverili, že sú morálnejší ako ľudia na Západe. Tento dlhodobý náboženský postoj zmodernizovalo, sekularizovalo a zvýraznilo 15 rokov Putinovej dominancie v ruskej politike. Predovšetkým sa cítia nadradení Američanom – „propaganda nežije z ignorancie, ale z opovrhovania... vďaka vymyslenému, no mocnému nepriateľovi sa ľud cíti vznešený a dobrý“.

Propaganda, televízne programy a filmy neustále posilňujúce národnú hrdosť, môže v modernej autokracii zastúpiť väzenské tábory a mučiarne. Nevydrží však donekonečna. Guriev sa zhoduje s Ostrovským, že „veľký nepriateľ ako USA môže poslúžiť ako vysvetlenie poklesu životnej úrovne“. V Rusku sa škrtali platy, zvýšila sa nezamestnanosť a rástli ceny, no dosah zmäkčil masívny rezervný fond. Ten však podľa Gurieva Rusko do dvoch rokov vyčerpá a potom nevyhnutne príde vytriezvenie.

Putin hryzie

Ruský prezident si na Západe vyslúžil uznanlivé komentáre – od Donalda Trumpa, Marine Le Penovej, aj bývalý škótsky premiér Alex Salmond poznamenal, že Putin „významne posilnil ruskú hrdosť, a to je iste dobré“. Putin je uznávaný ako majster taktiky, ktorému neunikne žiadna slabosť Západu a vďaka politickému realizmu dokáže pred chaosom uprednostniť Baššára al-Asada. USA museli váhavo ustúpiť od požiadavky na al-Asadov odchod, aby sa Západ s Ruskom mohli sústrediť na porážku Islamského štátu.

Taktika vás však nezachráni donekonečna. Putin iste vie Američanom znepríjemniť život. Ale kde je potrebná stratégia?

Obkľúčené Rusko

Je v záujme Ruska, aby bola výnimočne dobrá – pretože pod vedením Putina sa krajina ocitla v obkľúčení nepriateľov a váhavých priateľov. Ukrajina – hoci zmrzačená a v bankrote – je odhodlaná hľadať budúcnosť v Európe. Najmocnejší poľský politik Jaroslav Kaczynski trvá na tom, že o smrti jeho brata Lecha v lietadle pri Smolensku sa svet nedozvedel pravdu. Mnohí Poliaci šípia ruské sprisahanie.

Baltské štáty na severe ako varovanie obrovskému susedovi rozmiestnili na svojich hraniciach vojská NATO. Kedysi priateľským Tureckom na juhu dnes Rusi opovrhujú ako americkým sluhom. Na koncoročnej tlačovej konferencii Putin poznamenal, že Turecko „Američanom líže isté miesto“. Čína na východe podľa šéfa zahraničného výboru Čínskeho ľudového kongresu „nie je ruským spojencom“ a tvrdí, že „nevytvorí s Ruskom protiamerický blok“, hoci obchodné vzťahy sú trvalo korektné a môžu sa ďalej rozvíjať.

Neberte nám nepriateľa

Aj ďalšie postsovietske republiky Moldavsko a Gruzínsko sa usilujú o západné partnerstvo, stredoázijským krajinám úspešne dvorí Čína, ba aj lojálne Bielorusko diverzifikuje stávky.

Mohlo to byť inak – a podľa optimistov aj môže. Ministri zahraničných vecí John Kerry a Sergej Lavrov začiatkom mesiaca oznámili dohodu, ktorá by sa mohla ešte prehĺbiť, ak sa Rusi stiahnu z východnej Ukrajiny, deeskalujú protizápadnú propagandu, budú pracovať na spoločných projektoch a umožnia Ukrajincom, aby zároveň mali obchodné dohody s Ruskom aj EÚ. Takto sa od základu dajú zmeniť vzťahy Ruska, únie a USA.

Je to však nepravdepodobné. Keď padol ZSSR, Georgij Arbatov, hlavný sovietsky expert na USA, Západu odkázal:„Urobíme vám hroznú vec... oberieme vás o nepriateľa.“ Putinov režim tvrdo pracoval, aby ten úder zvrátil a opäť si ako zdroj legitimity našiel nepriateľov. Nebude sa ich chcieť vzdať len tak.

01 - Modified: 2007-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za vznik Shengenu môžu aj kamionisti
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:58