StoryEditor

Nepiť šumienku

14.01.2015, 23:00

Kniha Toma Wolfa The Electric Kool-Aid Acid Test opisuje skupinu uletených, slobodu milujúcich pranksterov. Križujúc Ameriku šesťdesiatych rokov v pestro pomaľovanom autobuse podrobujú svojich známych kyselinovému testu. Kto chce patriť k rozrastajúcej sa komunite, musí si s nimi vypiť. Šumienku ochutenú LSD.

Inú šumienku – otrávenú kyanidom – podávali v guayanskom Jonestowne. Zostalo po nej 913 obetí z kultu Chrám ľudu. V americkom slangu odvtedy „pitie šumienky“ označuje nekritické zastávanie presvedčení či svetonázorov, bez ohľadu na fakty či nové informácie. Často ako súčasť uzavretej skupiny, ktorá sa pokladá za avantgardu.

Porevolučný vývoj priniesol na Slovensku zásadné a veľmi viditeľné zlyhávanie verejných inštitúcií. Nielen centrálnych orgánov štátu – ľudia získali oprávnený pocit, že prichádzajú skrátka aj v každodennom živote, v školstve, zdravotníctve či sociálnom systéme. Naopak, vznikajúce telekomunikačné firmy a obchodné centrá ich lákali novými priestormi a na tú dobu priateľským správaním sa k zákazníkovi.

Každodenná skúsenosť sa postupne preniesla aj do politických programov: ak aj nemôžeme niektoré verejné služby úplne odštátniť, nechajme ich na umelo vytvorenom a z daní financovanom trhu poskytovať navzájom súťažiacim súkromníkom.

Táto idea – manažovaná konkurencia – sa takmer úplne presadila v dvoch oblastiach, zdravotnom poistení a dôchodkovom sporení. Teoreticky je dobre podložená. Tak sme túto šumienku mnohí vypili, aj keď funkčných vzorov z iných krajín bolo pomenej.

Dnes máme 10 rokov skúseností. Efektívnosť zdravotníctva nestúpla, skôr klesla, a konkurencia ani regulácia nezabránila nezdaneným výplatám akcionárov poisťovní v stovkách miliónov eur. Výnosy druhého piliera nezaostávajú za svetovými akciovými trhmi len ostatné dva roky, aj to pre menšinu sporiteľov. A ak sa potvrdí podozrenie na tretinové marže pri vyplácaní prvých dôchodkov, kredibilita poisťovní bude v troskách.

Súkromníci vo verejných službách sú málokedy liekom na zlyhanie štátu. Umelé trhy ho potrebujú rovnako, ako keď poskytuje zdravie či dôchodky priamo. Vyžadujú si aj skutočnú konkurenciu, asertívny dohľad a veľa informácií pre zákazníkov. A podobné normy správania, ako v dobre spravovanom verejnom sektore.

Dosť bolo šumienky, na reformy verejných ani súkromných inštitúcií zázračné riešenie neexistuje. Budeme ich musieť urobiť sami, priamo.

01 - Modified: 2007-02-15 10:20:00 - Feat.: 0 - Title: Stavebná produkcia má v tomto roku prekročiť 140 miliárd Sk
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 21:09