StoryEditor

Rozvahou proti provokáciám

17.11.2014, 23:00
Autor:
PravdaPravda
V seriáli HN mapujeme reakcie dobovej tlače na udalosti okolo 17. novembra.

V posledných dňoch sa rôzne skupiny osôb snažia za aktívnej podpory niektorých západných prostriedkov masovej informácie, hlavne rozhlasových a televíznych staníc, vyvolať konfrontáciu so štátnou mocou, destabilizovať politickú situáciu, navodiť ovzdušie spoločenského nepokoja v našej krajine.

Organizujú sa rozličné tryzny, vyhlasujú sa výzvy na štrajky.

Zámienkou sa stala nepravdivá správa o údajnej smrti jedného alebo dokonca štyroch účastníkov piatkovej večernej manifestácie pražských študentov, ktorá bola zneužitá na provokačné vystúpenia na uliciach hlavného mesta.

Aká je skutočnosť? Piatkové zhromaždenie a sprievod pražských študentov mali byť pietnou spomienkou na pamiatku Jana Opletala a ďalších študentov zavraždených pred päťdesiatimi rokmi nemeckými okupantmi. Pietna akcia však bola zneužitá na celkom iné ciele. Početná účasť osobitných spravodajcov západných prostriedkov masovej informácie a propagandy a fakt, že niektorí z nich už vopred ohlasovali, že sa ráta s krviprelievaním, dosť jasne naznačujú, že šlo o vopred pripravený pokus vyvolať zámernú provokáciu.

Napriek tomu, že už počas sprievodu po jeho určenej trase boli vyvolávané heslá žiadajúce „demisiu vlády“ a „smrť komunistov“, nedošlo k zásahu Verejnej bezpečnosti. Jej príslušníci boli povolaní až potom, keď časť účastníkov manifestácie odišla do ulíc vnútornej Prahy a hrozilo ohrozenie verejného poriadku. Príslušníci Verejnej bezpečnosti vyzývali pokrikujúcich demonštrantov, aby sa rozišli, avšak hlas rozumu nebol vypočutý a agresívne jadro demonštrantov vyvolalo stretnutie so silami poriadku. Došlo k šarvátkam, na oboch stranách boli zranení.

To všetko sa organizátorom tejto provokácie videlo na vyvolanie vypätých emócií málo. Preto bola daná do obehu nepravdivá správa o smrti jedného z účastníkov tejto demonštrácie. Hoci nebola nijako overená, ihneď ju začali rozširovať tak nezákonné skupiny, ako aj niektoré západné prostriedky masovej informácie a propagandy, a to aj napriek opakovaným dementi príslušných československých miest. V takto vyvolanom vyostrenom ovzduší začali sa v sobotu a nedeľu organizovať na uliciach Prahy nové demonštrácie. Nie je náhoda, že k úsiliam vyvolávať spoločenské napätie za každú cenu dochádza práve v týchto dňoch. Ako napísali v nedeľu talianske noviny La Repubblica, hoci je vraj ešte predčasne hovoriť o „teórii domina“, o tom, že by ČSSR nasledovala Poľsko, Maďarsko, NDR a Bulharsko, rozhodujúci proces sa vraj podľa slov jedného stúpenca „charty“ už začal. „Treba zvýšiť tlak na ulice,“ citujú talianske noviny jeho slová. A niektoré západné rozhlasové a televízne stanice vysielajúce do Československa sa k týmto snahám o zvrat nášho spoločenského zriadenia pripájajú vyvolávaním vášní a emócií tým, že šíria vymyslené správy o smrti človeka. Je to v rozpore s novinárskou aj ľudskou etikou.

Naša spoločnosť ide z iniciatívy KSČ už druhý rok cestou prestavby a demokratizácie. Nie je to ľahké. Riešime množstvo nazhromaždených problémov, usilujeme sa o zásadné zmeny vo všetkých oblastiach našej spoločnosti. Rátame pritom so všetkými statočnými občanmi našej krajiny. S komunistami aj nekomunistami. Ako povedal na nedávnej Celoštátnej konferencii SZM súdruh Miloš Jakeš,„sme za úprimný čestný dialóg so všetkými, čo chcú na základe ústavy nachádzať východiská a zjednocovať svoje sily a konštruktívnu prácu v záujme ďalšieho socialistického rozvoja našej krajiny… Jedno by však malo byť jasné: dialóg nemožno viesť anonymne alebo prostredníctvom takých pouličných demonštrácií, ktorých cieľom je provokovať, vyvolávať napätie v spoločnosti, útočiť na naše spoločenské zriadenie a pod heslami demokratizácie sa v skutočnosti usilovať o opustenie socialistickej cesty rozvoja.“

V tejto chvíli treba zachovať rozvahu, zdravý úsudok a rozhodne odsúdiť provokácie, ktorých cieľom nie je zdokonalenie socializmu a zlepšenie života ľudí, ale spoločenský chaos.

01 - Modified: 2006-12-27 05:16:00 - Feat.: 0 - Title: Manchester zvyšuje ponuku za Hargreavesa na 30 miliónov eur
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:00