StoryEditor

S rodinou na farmu

06.03.2014, 23:00

Myslela som si, že som relatívne scestovaný človek, ale keď som sa zoznámila s cesnakom, ktorý ku mne do supermarketu pricestoval z Číny, s úctou som naň hľadela. Španielske paradajky sa trochu pyšne týčili nad tými našimi a krvavo červené papriky z Holandska nechali naše zelenkavé štipľáky vyzerať ako príbuzné z chudobnej dediny.

Ona tá scestovaná zelenina sa tvári svetácky, lebo hodiny strávené v kamióne nechajú dozrieť nielen osobnosť zeleniny, ale, bohužiaľ, ju samotnú. Po Európe blúdia kamióny plné zemiakov, ktoré vyvážame na to, aby sme priviezli nejaké úplne cudzie, ktoré majú so sieťou supermarketov podpísanú zmluvu o večnej zemiakovej vernosti. Ako a kde sa táto zelenina pestuje, vieme len málo. Je však jasné, že slovo pestovať sa dnes viac odvodzuje od slova pest–icídy, a to často platí aj pre domácu produkciu. Zelenina je podozrivo pekná a hrdinsky dlho sa nekazí.

Na našej planéte existuje 500 miliónov rodinných fariem a tie sa aj vzhľadom na stále sa meniace klimatické podmienky stávajú významnou záchrannou základňou na zachovanie zdravých hospodárstiev po celom svete. Rodinná farma je najrozšírenejšou formou hospodárenia a je nerozlučne spätá so svetovou potravinovou bezpečnosťou.

Možno viete, kedy je MDŽ (zajtra;určite na vás niekde vyskočí dlhodobo neoholený premiér s karafiátom), viete, kedy sú prezidentské voľby (budúci víkend;možno sa vám prihodí to isté, čo na MDŽ), ale vedeli ste aj to, že máme medzinárodný rok rodinných fariem?„Zobuďme sa, kým nebude neskoro. Spravme z poľnohospodárstva skutočne trvalo udržateľnú činnosť, tak, aby sme nakoniec nehladovali.“ Toto nie je výzva ekoaktivistov alebo záhradkárov. Ide o posolstvo, ktoré celému svetu vyslala Organizácia Spojených národov.

Uvidíme sa na konferencii 3. apríla (www. rodinnefarmy. sk). Predpokladám, že až na tých pár pránických Slovákov sme väčšina jediaci ľudia.

Určite nás v mene prírody a zdravia zaujíma, kde sa dajú zohnať domáce kvalitné potraviny z nášho regiónu, a hlavne – ako rodinné farmy intenzívnejšie zapriahnuť do chodu hospodárstva. Samozrejme, ak hlavu využívame nielen na to, aby sme do nej hocaké potraviny tlačili.

Adela Banášová, rozhlasová a televízna moderátorka

01 - Modified: 2006-02-17 11:07:10 - Feat.: 0 - Title: Tender zastavený, nové eurodoklady ohrozené
01 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 02 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 03 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 04 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 05 - Modified: 2024-03-01 12:58:50 - Feat.: - Title: Obrovský šok: Po známej markízačke pátra polícia. Tá si robí žarty!
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:24