StoryEditor

Bájka o 130-tisíc nových pracovných miestach

23.02.2016, 23:00

Premiér Fico a minister Richter sa pochválili, že za ich vlády vzniklo 130-tisíc pracovných miest. Vychádzali pritom z údajov Sociálnej poisťovne, podľa ktorých sa počet zamestnancov zvýšil o 130-tisíc, čo je fakt. Poďme sa pozrieť, na čo sú Fico s Richterom pyšní.

Je nesporné, že zo 130-tisíc nových zamestnancov je časť skutočne nových zamestnancov, ktorí sa zamestnali v pracovnom pomere. Napríklad v štátnej správe. Nesporná je existencia 10- až 20-tisíc pracovných miest vytvorených vďaka dotáciám z eurofondov. Tie však zaniknú potom, ako sa eurofondy vyčerpajú – príkladom je 3 500 opatrovateliek, ktoré pracovali rok a vlani v novembri dostali výpovede po skončení „projektu“ dotovaného z eurofondov.

Fór je v tom, že Sociálna poisťovňa eviduje pod kódom „zamestnanec“ nielen ľudí, ktorí pracujú na pracovné zmluvy, ale aj konateľov a spoločníkov firiem, ak poberajú vo vlastnej firme nejakú odmenu. Výsledkom permanentného zvyšovania daní a odvodov a na druhej strane zavádzania nových výnimiek (alebo „dier“) je to, že desaťtisíce konateľov a spoločníkov sa prihlásilo do Sociálnej poisťovne a dnes sú „zamestnanci“.

Ak konateľ alebo spoločník vo svojej firme uzavrie pracovnú zmluvu na 220 eur mesačne (na polovičný, resp. štvrtinový úväzok), nemusí ako zamestnanec vôbec platiť zdravotné poistenie (odpočítateľná položka). Súčasne je poistený v Sociálnej poisťovni tak, že má nárok na takzvaný minimálny dôchodok. Je to výhodnejšie, ako byť takzvane dobrovoľne nezamestnaný, keď sa musí len na zdravotné poistenie platiť 60 eur mesačne a sociálne poistenie takýto konateľ nemá vôbec. Už tri roky o tom hovorím na seminároch a zo žartu dodávam, nech tak konatelia urobia, lebo minister Richter sa s prírastkom „zamestnancov“ rád pochváli na tlačovkách. Konatelia a spoločníci ma počúvajú, veď sa to oplatí.

Po zavedení odvodov z dohôd sa rovnako oplatí bývalých dohodárov zamestnávať v pracovných pomeroch na kratšie úväzky – tak sa pri zdravotných odvodoch uplatní odpočítateľná položka a bývalý dohodár ani jeho zamestnávateľ neplatia zdravotné odvody. To sú ďalšie desaťtisíce „nových“ zamestnancov v pracovných pomeroch.

A ďalšou mohutnou skupinou „nových“ zamestnancov sú bývalí živnostníci. Za druhej vlády Roberta Fica desaťtisíce živnostníkov ukončili svoje podnikanie, pretože sa zvýšili dane a odvody zo živností. Tí ľudia pracovali a pracujú – predtým na živnosť, dnes ako zamestnanci.

Juraj Miškov sa mýli, keď hovorí že Richter zmenil metodiku a do počtu zamestnancov započítava aj dohodárov. Nie, Richter uvádza počet zamestnancov tak, ako ich vykazuje Sociálna poisťovňa. Vtip je v tom, že „zamestnanci“ pribudli kvôli zvýšeniu daňového a odvodového zaťaženia podnikateľov a živnostníkov. Preto je za Ficovej vlády výhodné mať status zamestnanca, preto „pribudlo“ 130-tisíc zamestnancov. Reálnych nových pracovných miest je v skutočnosti omnoho menej.

01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov 05 - Modified: 2024-03-14 12:01:30 - Feat.: - Title: Rezort práce spúšťa nový národný projekt za stovky miliónov. Chce pomôcť nezamestnaným
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:18