Ivan Mikloš
StoryEditor

Koho som volil a ako sa cítim

20.03.2016, 23:00

Pred dvoma týždňami, tesne po voľbách, som na tomto mieste napísal, že nikto nevyhral a Slovensko prehralo. Dnes sa zdá, že vyhral Fico, ale myslím si, že to pre neho bude Pyrrhovo víťazstvo.

Najskôr k tomu, ako som volil. Bol som jedným z mnohých, ktorí nemali favorita, a preto sa mi ťažko odpovedalo na časté otázky typu, koho budem voliť a koho by som odporúčal voliť. Bez nadšenia a bez ilúzií som sa rozhodoval medzi Mostom a Sieťou a rovnako to videli aj členovia mojej rodiny a väčšina mojich priateľov a známych. A tak sme v zásade aj volili. Dnes sa cítim oklamaný a podvedený, ale nie preto, že vznikol ľavo-pravý, slovensko-maďarský zlepenec. Nakoniec totiž iná reálna alternatíva nebola. Zarážajúci je spôsob, akým táto koalícia vznikla. Neviem, či boli Bugár a Procházka s Ficom dohodnutí už dopredu, ale keby boli, nesprávali by sa inak, ako sa správali. Ponúkať sa Ficovi ešte predtým, ako ich osloví (keď dohodu potreboval Fico viac ako oni) a dohodnúť sa s ním v rekordne krátkom čase bez dosiahnutia akýchkoľvek naozaj relevantných mocenských alebo programových cieľov je zarážajúce, nepochopiteľné a aj neakceptovateľné. Cítim sa podvedený a oklamaný nielen preto, že som vlastne volil vládu Fico III, ale najmä preto, že s mojím hlasom nebolo naložené tak, aby bol Ficov vplyv v tejto vláde len taký veľký, ako to bolo nevyhnutné.

Teraz k tomu, či existovala udržateľná a pre krajinu pozitívna „pravicová“ alternatíva. Neexistovala, a vôbec nielen kvôli SNS, Matovičovi či Kollárovi. Neexistovala aj kvôli Sulíkovi.

Jeho názory, postoje, ale aj činy v zahraničnej, európskej a bezpečnostnej politike sú nielen pomýlené, ale aj nebezpečné.

Európska únia je unikátny a napriek mnohým problémom veľmi pozitívny projekt, vďaka ktorému aj Slovensko prosperuje tak, ako nikdy predtým. Dnes je tento unikátny projekt ohrozený, nachádzame sa na dejinnej križovatke. A aké sú v tejto oblasti postoje nádejného slovenského premiéra? Deštruktívne a škodlivé. Čo urobí v nedeľu politik, ktorý sa v sobotu stane lídrom pravice a má ambíciu viesť slovenskú vládu? Ide do nemeckej televízie a nevyberaným spôsobom napáda a kritizuje kancelárku Merkelovú. Politik, ktorý opakovane verejne vyhlási, že on nevie, čo je to geopolitika. Politik, podľa ktorého je pravda o Ukrajine niekde v strede medzi americkým a ruským postojom. Politik, ktorý bezprostredne potom, ako sa stane lídrom opozície na Slovensku, uprednostní boj proti „zlej“ Európe z lukratívneho postu v Bruseli, namiesto boja proti zlému Ficovi u nás doma. Volil som zle, ale lepšie sa nedalo.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:27