Robert Fico
StoryEditor

Robert Fico píše: Najlepšia z možných vlád

21.03.2016, 23:00

Spochybňovať demokratický politický proces označovaním štandardného spôsobu tvorby vládnej koalície víťazom volieb ako akýsi volebný podvod a štvaním ľudí do ulíc, pretože nevznikla vláda, akú si niekto predstavoval, je viac ako nezodpovedné. Len to však potvrdzuje, že práve štandardné strany, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou vytvoria budúcu vládnu zostavu, sú najlepším z možných základov, ktoré vzišli z parlamentných volieb.

Nebude to jednoduchá vláda, to treba otvorene povedať. Avšak schopnosť spolupráce, stabilné poslanecké kluby, ukazujúce sa programové prieniky, ale najmä schopnosť vzájomnej dôvery aj nespochybniteľná politická zrelosť jej lídrov sú neporovnateľne lepším predpokladom dobrej vlády ako nenávisť, deštrukcia, nevyspytateľnosť, nestabilita poslaneckých klubov, o preukázateľných prepojeniach na mafiu nehovoriac, na ktorých by stála druhá alternatíva. Neboli to zďaleka len predstavitelia Smeru-SD, ktorí konštatovali, že takáto zostava by funkčnú vládu nemohla garantovať.

Slovensko teda potrebuje funkčnú vládu a my takú chceme garantovať, v neposlednom rade preto, aby sme historicky prvé predsedníctvo EÚ využili na prezentáciu Slovenska ako vyspelej, politicky zrelej členskej krajiny únie. Stabilná vláda je tohto zásadným predpokladom.

Slovensko teda bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou ľavo-pravú vládu, čo znamená, že táto bude stáť na programových prienikoch aj v ekonomicko-sociálnej oblasti. Výborné ekonomické výsledky, ktoré Slovensko dosahuje, nezamestnanosť, ktorá už onedlho klesne pod 10-percentnú hranicu či výborný stav verejných financií vytvárajú predpoklady na opatrenia tak pre podnikateľov, živnostníkov, ako pokračovanie v sociálnych programoch pre ľudí. Kľúčovým pilierom vládneho programu bude podpora ekonomicky slabých regiónov, ktorú budeme rozširovať na ďalšie okresy.

Bude to aj vláda protikorupčného programu, kde budeme nadväzovať na mnohé opatrenia ako elektronické trhovisko, obmedzenie hotovostných platieb, ochranu oznamovateľov korupcie a ďalšie, o ktorých sa, pochopiteľne, v predvolebnej kampani nehovorilo. Bez diskusie je nárok opozície na kontrolné funkcie, v rozšírenej miere v rezorte zdravotníctva, ktoré bude riadiť krízový manažér bez väzieb na toto prostredie. Bude to aj historicky prvá vláda slovensko-maďarského zmierenia. Aj tieto jej charakteristiky z nej robia dobrý základ pre ďalšie smerovanie Slovenska. V nie práve jednoduchých časoch, v ktorých bude vláda v európskom aj svetovom kontexte pôsobiť, je to určite najlepšie z možných riešení, ktoré sa pre Slovensko ponúkajú.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:46