StoryEditor

Adela Banášová: Výroba súhlasu

01.04.2016, 00:00

Politiku sledujem jedným okom. Toto oko nenapájam na emočné centrum, jedným okom a uchom dnu, výdychom von. Sledujem ľudí, ako chodia do ulíc v rôznych krajinách demonštrovať proti niečomu a za niečo. Nie vždy (česť výnimkám), ale pri niektorých tých štrajkoch a protestoch sa neviem zbaviť pocitu, že kde-tu nejakí ľudia na námestí dobre poslúžia úplne iným plánom úplne iných ľudí, že sa radi necháme ako keby nachytať, aby sme nevedome poslúžili cudzím zámerom.

Ľudia sú vďačný nástroj
Sama som zažila, ako sa niektorí pohoršovali, keď som na facebooku verejne ďakovala istému kontroverznému politikovi za jeho snahy. Nemám facebookový profil a to, že si ho v mojom mene môže ktokoľvek vyrobiť za desať sekúnd, pohoršeným už nenapadlo. My ľudia sme všeobecne veľmi vďačným nástrojom.

Noam Chomsky vo svojej rovnomennej knihe veľmi jasne opisuje výrobu súhlasu ako mimoriadne účinný nástroj ovládania ľudí v režime, ktorý funguje pod povrchovým náterom z diaľky vyzerajúcim ako sloboda.

Nebuďme nečinní
Médiá nás demokraticky informujú o tom, s čím nám potrebujú vyrobiť súhlas, prípadne rezolútny nesúhlas. A ten potom slobodne prezentujeme ďalej. Dvadsaťroční ľudia majú názor na minulý režim, my máme názor na dianie v Sýrii, iní zas názor na „hlúpych voličov“, ktorí nevolili, ako mali. Väčšina týchto názorov sa viaže na selektívne informácie a plnú nošu emócií. To je tá „najlepšia“ kombinácia pre konflikty a nebezpečné súdy. Oko pozorovateľa je však stále dôležité. Nemali by sme byť nečinní. Len „nečiňme“ pod vplyvom týchto emócií, ktoré nám zužujú už aj tak dosť obmedzený a obmedzovaný uhol pohľadu.

Pod vplyvom emócií
Nevťahovanie emócií má ešte jeden zaujímavý benefit. Keď som s istou známou sedela v čase bruselských útokov na káve, ona o ničom ani nevedela. V ten deň s kamarátmi prezliekali Morenu na Živenu a na lúke si spievali. Keď som ju informovala o dianí, tak len poznamenala: „Čím väčšie emócie budeme týmto veciam venovať, tým budú silnejšie. Tým viac ich budeme kŕmiť.“ Zaujímavý názor. Možno by stálo za pokus otestovať to.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:30