Ivan MiklošHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: Aký bude Fico 3?

17.04.2016, 23:23

Neviem koľko ľudí si prečítalo programové vyhlásenie tretej vlády Roberta Fica, ale dovolím si predpokladať, že veľmi veľký počet to nebude. Štýl, rozsah a v mnohých oblastiach aj obsah tohto dokumentu je totiž taký, ako keby bolo hlavným cieľom autorov odradiť čitateľa od ambície prehrýzť sa ním.

V programovom vyhlásení sú nepochybne mnohé pozitívne a žiaduce opatrenia, predsavzatia a plány, ešte viac je tam však rôzneho, nič nehovoriaceho balastu, šumu a vaty. Pri tej záplave sľubov o tom, čo všetko a ako vláda za štyri roky vyrieši a zlepší, si treba uvedomiť jednu podstatnú vec – kto to hovorí a čo urobil doteraz. Na Slovensku totiž za posledných desať rokov viac ako osem rokov vládol a stále vládne Robert Fico a jeho strana Smer. A to bude tak aj naďalej, pretože postavenie nových koaličných partnerov je nielen z hľadiska počtu členov vlády, ale aj z hľadiska reálneho vplyvu marginálne.

Veľmi výstižne charakterizuje reformné schopnosti Smeru stav v školstve a zdravotníctve. Obidva rezorty riadili osem rokov ministri za Smer a výsledok je, že na zdravotníctvo museli najať krízového manažéra a o školstve nová vláda vo svojom programe píše, že „súčasný stav slovenského školstva, a to tak regionálneho, ako aj vysokého, považuje za veľkú výzvu“.

Ponúkam jednoduchý test vládneho programu. Ak chce Slovensko byť úspešné, musí uspieť v neustále sa zostrujúcej globálnej konkurencii. To znamená robiť reformy a zlepšovať sa v štyroch kľúčových oblastiach: (1) zdravé a udržateľné verejné financie, (2) efektívna verejná správa a verejné služby vrátane vymožiteľnosti práva a nízkej korupcie, efektívne verejné investície, (3) zlepšovanie podnikateľského prostredia a (4) rozvoj vzdelania, vedy a výskumu.

Prvá Ficova vláda priniesla zhoršenie vo všetkých týchto kľúčových oblastiach, druhá síce znížila deficit verejných financií, ale nedostatočne a zlým spôsobom (rastom daní namiesto zníženia neefektívnych výdavkov, korupcie a plytvania), vo všetkých ďalších troch oblastiach došlo skôr k zhoršeniu ako k zlepšeniu situácie. A čo môžeme očakávať od vlády Fico 3?

Vyrovnaný rozpočet sa opäť odkladá na volebný rok 2020 a vláda avizuje snahu zmäkčiť rozpočtovú brzdu. V ostatných oblastiach ťažko odhadovať dopredu, avšak doterajší výkon nedáva veľa dôvodov na optimizmus. Azda v reforme súdnictva a vymožiteľnosti práva by sme sa mohli dočkať pozitívnych zmien. Uvidíme.

Tretia Ficova vláda sa nazvala vládou „kontinuity a pokroku“. Otázka je, v čom bude kontinuita a v čom bude pokrok. Pretože čím viac kontinuity, tým menej pokroku.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:53