Reuters
StoryEditor

Čo sa stane, keď Fed prestane nakupovať

29.07.2021, 00:00
Dnešná moja úvaha ide technickým, ale relevantným smerom.

Veľká časť diskusie vo svetových médiách ako CNBC či Bloomberg sa zaoberá infláciou a výnosmi zo štátnych dlhopisov. Niet sa čomu čudovať, ale drvivá väčšina argumentov zaznela veľakrát.

Preto je niekedy vhodné spomenúť veci, na ktoré sa zabúda, a pritom dávajú celej téme širší rámec. Otázka teda znie, čo rozhoduje? Zásoba alebo tok toho, čo nakupuje americký Fed?

Keď pred niekoľkými rokmi americký Fed ukončil nákupy aktív, upozorňoval som okrem iného na to, že skutočnou charakteristikou kvantitatívneho uvoľňovania nie sú klesajúce výnosy z vládnych dlhopisov, ale, naopak, rastúce. Dnešná moja úvaha ide technickým, ale relevantným smerom.

Otázka znie, či a ako sú dlhopisy a výnosy z nich ovplyvnené zásobou už nakúpených aktív zo strany centrálnej banky, alebo mesačne nakupovaným objemom. Inak povedané, či rozhodujúca zásoba alebo tok nakupovaných aktív.

Ak by na výnosy mal vplyv celkový objem nakúpených aktív v súvahe centrálnej banky, tak potom jeho ukončenie by dlhopisový trh nemalo nijako ovplyvniť. Ak je však rozhodujúci tok nákupov, tak jeho vplyv na dlhopisy bude omnoho väčší.

Pri hľadaní odpovedi na túto otázku mi pomohla práca hlavného ekonóma banky Natixis Patricka Artusa, ktorý tento vplyv analyzoval na príkladoch z minulosti. Podľa neho bol historicky dôležitejší celkový objem nakúpených aktív v súvahe centrálnej banky.

Rozhodujúce je, koľko toho Fed nakúpil v minulosti a drží, nie to, čo práve nakupuje, či nie. Ak platí tento predpoklad, ukončenie nákupov dlhopisov samo osebe nespôsobí nárast výnosov štátnych dlhopisov, ktorý by potenciálne zastavil aj rast akcií. Presnejšie povedané, spôsobí len krátkodobú šokovú reakciu trhu, ktorý sa však neskôr upokojí.

Týmto by som mohol argumentáciu ukončiť, ale dôležité je tiež skúmať objem bilančnej sumy Fedu vo vzťahu k výnosom z desaťročných vládnych dlhopisov. Skutočne efektívna politika kvantitatívneho uvoľňovania, či už objemového, alebo tokového, by mala ťahať výnosy nahor, nie dolu. Efektívne kvantitatívne uvoľňovanie totiž zlepšuje hospodársky výhľad, čo zatraktívni dlhopisy bez ohľadu na to, že ich Fed nakupuje a naopak.

Z môjho pohľadu preto rozhodujúcu úlohu zohráva vzťah medzi ekonomikou a výnosmi z dlhopisov. Keď Fed ukončí mesačné nákupy dlhopisov a trh nadobudne dojem, že ekonomický boom preto zoslabne, výnosy pôjdu podľa tejto logiky dole. A naopak.

Na samotný záver len uvediem, že medzi objemom bilančnej sumy amerického Fedu a pomerom budúcich ziskov k tržbám firiem na akciovom trhu dlhodobo silne korelujú. A to hovorí samo za seba.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:33