Ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

Adela Banášová: Facebook ako zrkadlo

29.04.2016, 00:00

Za jeden deň mi dvaja rôzni ľudia povedali dve veľmi podobné vety: „Všetci toho XY chvália na facebooku za to, čo povedal“ a „Všetci tomu XY nakladajú na facebooku za to, čo povedal“. Len na vysvetlenie, XY je stále tá istá osoba. Ako nepoužívateľ osobného facebooku som o veľa vecí ukrátená. Nedozviem sa o pohrebe bývalého kolegu a neviem, kedy má kto narodeniny, čo ma úprimne mrzí. Ale prichádzam aj o fotky volského oka v tvare srdiečka a veľa „pekných myšlienok“. Neposudzujem, kto tam čo dáva ani ako často. Skrátka a dobre – každá vec získava hodnotu až tým, ako a na čo sa používa. Myslím, že aj toto je „objavná“ myšlienka hodná nejakého sviežeho ranného statusu. Odporúčam zavesiť s fotkou záchodovej misy.


Som teda o niečo ukrátená, ale vďaka neponorenosti do sociálnych sietí si všímam túto tendenciu uveriť ilúzii, že „moji kamaráti“ a okruhy na ne nalepené sú zrazu „všetci“. Na základe skúsenosti z dvoch úplne odlišných viet v zásade toho istého znenia som si uvedomila, že ľudia príliš žijúci na facebooku nevedia o sebe navzájom. Často netušia, že tam za galaxiou ich názoru naozaj žijú aj iné civilizácie s názorom úplne iným. Obe si myslia o tej druhej, že neexistuje, prípadne že je len marginálna a dala by sa zničiť jedným malým, dobre cieleným ohejtovaním.

Podaktorí nevedia nielen o iných, ale ani o sebe samých. Úžasným príkladom je dáma, ktorú som si raz vyšpehovala na jednom verejnom profile k istej relácii. Presne tak, facebook nepoužívam, ale chodím tam občas „získavať prehľad“. Vyjadrovala sa tam veľmi hanlivo a predostierala svoje domnienky o istej osobe ako jasné fakty. Nešetrila urážkami. Tak som si pozrela, v ktorej galaxii žije ona. Nuž, bola to galaxia špeciálnej civilizácie duševných upírov, ktorí okrem toho, že takýmto nakladaním cucajú energiu z iných, majú ešte známu vlastnosť, že sa nevidia v zrkadle. To znamená, že nevie o sebe, ako vlastne „vyzerá“. Žlčová pani mala totiž na svojom profile citáty Dalajlámu o všeobjímajúcej láske a fotky tých najkrajších západov slnka nad Dubnicou. Hovorím si: Haló?

Ako obyvateľovi mojej galaxie mi však došlo, že v podstate som niekedy veľmi podobná. Tak som sa jej na diaľku poďakovala za nastavené zrkadlo a uzavrela s ňou fiktívne facebookové priateľstvo bez toho, aby to vedela. Len tak, zo súcitu k nám obom, že občas o sebe nevieme. Každý máme tendenciu o sebe nevedieť a nevedieť o iných. Záleží na tom, ako veľmi sa do niečoho ponárame pod hladinu potrebnej viditeľnosti. Potom už vo výsledku nebýva veľký rozdiel v ponáraní sa medzi facebookom a spomínanou záchodovou misou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:37