Ivan Mikloš
StoryEditor

Ivan Mikloš: Nie je s kým debatovať

02.05.2016, 00:00

Väčšinu času teraz venujem reformám na Ukrajine, takže to, čo sa deje na Slovensku, sledujem okrajovejšie a z väčšej diaľky. Myslím si, že to môže mať aj výhody, pretože vám to umožňuje vidieť celkový obraz a odlíšiť podstatné od toho menej dôležitého. Pretože tí, ktorí sú vtiahnutí do každodenného politického zápasu, či do jeho sledovania a komentovania, často takpovediac pre stromy nevidia les.

Ako teda vyzerá ten slovenský politický les z väčšej diaľky? Nie veľmi vábne, aj keď na druhej strane, v porovnaní s tým, čo sa deje v mnohých iných krajinách, ani nijako tragicky.

Za najhoršie považujem, že sa zo slovenskej politiky vytráca vecná polemika o tom, ako krajinu zmeniť, ako ju reformovať. Namiesto toho čoraz viac prevažujú osobné invektívy, urážky, obviňovania, bulvarizácia a primitivizácia politického zápasu.

Aby sme si rozumeli, nehovorím primárne o forme, ale o obsahu. Vášnivé spory a ostré debaty do politiky patria, veľmi dôležité je však to, čo je ich obsahom. A práve tu vidím zásadný problém. Stačí sa pozrieť na diskusiu o programovom vyhlásení vlády a na to, čo si z tejto debaty odniesol bežný pozorovateľ. Prevažná časť ľudí je totiž bežnými a povrchnými pozorovateľmi.

Ak k tomu pridáme ešte nevábny stav väčšiny slovenských médií, tak neprekvapí, že pre väčšinu ľudí je súčasná slovenská politika súťažou vo vzájomnom obviňovaní politikov z toho, kto je väčší klamár, podvodník a zlodej, namiesto toho, aby bola súťažou o to, kto má lepší program a lepších odborníkov, kto vie lepšie riadiť krajinu a vytvárať podmienky pre konkurencieschopnú ekonomiku, vyššiu životnú úroveň a kvalitu života.

Za najdôležitejší problém v tejto súvislosti považujem vzťah k populizmu a xenofóbii. V každej krajine sa vždy nájde dostatok politikov, ktorí sa vydajú cestou populizmu a xenofóbie, pretože je to najľahší spôsob získavania hlasov.

A tu vidím jeden z hlavných dôvodov toho, prečo sa zo slovenskej politiky vytratila vecná debata a polemika o potrebných zmenách a reformách. Spočíva v posune tzv. štandardných, stredopravých strán od boja s populistami a xenofóbmi do súťaže v populizme a xenofóbii.

Tie stredopravé strany, ktoré súťažili v populizme s Ficom, skončili buď nedôstojným spôsobom s ním v koalícii, alebo mimo parlamentu a tá, ktorá s Ficom a Kotlebom súťažila v xenofóbii, skončila s druhým menovaným v opozícii. A na vecnú debatu a polemiku o tom, ako reformami vytvárať predpoklady na lepšiu budúcnosť u nás na Slovensku, ale aj v našom spoločnom európskom dome, nezostal priestor – nie je totiž s kým debatovať.

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:42