Imrich BérešPavol Funtál
StoryEditor

„Krásavica“ na Dunaji

05.05.2016, 00:00

Každé hlavné mesto je výkladnou skriňou a bránou do krajiny. Návštevníci často na základe prvého dojmu posudzujú celú krajinu. Jej krásu, ústretovosť, srdečnosť, kvalitu služieb, vzhľad, čistotu. Bratislava sa od júla stane na šesť mesiacov hlavným mestom Európy. Už nejaký čas je cítiť, že chceme obstáť na jednotku.

O tom, že všetko organizačne a odborne zvládneme, nepochybujem. Máme dosť skúseností z medzinárodnej scény, aj skúsené tímy, ktoré v minulosti ukázali svoje kvality pri organizovaní podujatí. Ale dokáže Bratislava byť hodná prívlastku krásavica na Dunaji? Beznádejne hustá doprava je roky neriešeným problémom. Autá stojace v kolónach vytvárajú dennodenný stres. Prečo sa už nezamyslieť nad spoplatnením vjazdu áut do centra tak, ako to funguje v Londýne? Je to radikálne riešenie, ale prináša veľa prínosov. Treba zriadiť záchytné parkoviská a zefektívniť MHD.

Zalátali sa cesty, ktoré budú tepnami počas predsedníctva. Ale čo so zvyškom tankodrómov, ktoré sa neriešia? Niektoré „opravené“ cesty by mohli súťažiť o cenu Pata a Mata, napríklad taká Štúrova ulica. Tá si zaslúži veľké ironické Bravó! Bratislavské „cyklotrasy“ sú tiež rarita. Pokiaľ sa má vedľa seba pohybovať v cyklopruhu bicykel a vedľa auto, vo vzduchu visí kolízia.

Verejné plochy sú nepokosené a vytvárajú alergikom vhodné prostredie, aby sa ich stav ešte zhoršil. Osobitnou kapitolou Bratislavy sú grafiti, ktoré sú všade. Prečo nevytvoriť legálne miesta pre toto umenie? Vážnym problémom najmä v centre mesta či na staniciach sú bezdomovci. Ich prítomnosť obohatená estetickým zážitkom farby, chuti a zápachu, vyvoláva vo mne otázku, prečo mesto nerieši túto asociálnu skupinu.

Krásavica na Dunaji má množstvo kozmetických defektov, ktoré nás trápia. Radi by sme jazdili v bezproblémovej doprave po nových asfaltových kobercoch popri estetickej výsadbe. Boli by sme šťastní, keby sme sa mohli prechádzať v centre Bratislavy bez odpudzujúcich pohľadov na ľudí spiacich na lavičkách, ktorí zapáchajú. Čo k tomu chýba? Peniaze? Áno, Bratislava je dlhodobo nespravodlivo financovaná. Má príjem na obyvateľa asi 600 eur, na porovnanie, Viedeň takmer 7000 eur, Praha 1 300 eur, Brno, ktoré ani hlavným mestom nie je, 1 000 eur na obyvateľa. Chýba viac odvahy a tvrdá ruka. Jednoducho potrebujeme vo vedení mesta nie úradníkov, ale skúsených manažérov a schopných lídrov.

Inak z krásavice na Dunaji zostane provinčné mesto, ktoré turisti navštívia na jeden deň. A to by asi nemal byť náš cieľ. Alebo sa mýlim?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 02:42