DiaľnicaMarek Kmeť
StoryEditor

Rezort dopravy namiesto neplatičov trestá všetkých

16.05.2016, 00:00
Vláda sa dobrovoľne vzdáva desiatok miliónov eur.

Novela zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy, ak bude prijatá v skrátenom legislatívnom konaní, bude pre slušných ľudí, ktorí si plnia povinnosti voči štátu, výsmechom priamo do tváre. Tí, ktorí považujú za samozrejmosť, že zaplatia za služby hoc aj štátu za používanie diaľnic a rýchlostných ciest, sa stanú ľuďmi druhej kategórie. Štát im dá najavo krutú skutočnosť. „Je fajn, že ste zaplatili, ale zvýšenú pozornosť bude venovať tým ľuďom, ktorí systém obchádzajú a neplatia.“

Používanie diaľnic a rýchlostných ciest je na Slovensku spoplatnené a kto ich využíva, musí platiť – takto sú dnes nastavené pravidlá. Štát musí vymáhať pokuty v rozumnej výške od tých, čo nedodržiavajú pravidlá, bez ohľadu na počet takýchto áut a početnosť priestupkov.

Návrh zákona nerieši podstatu problému, ktorou sú neplatiaci používatelia diaľnic a nefunkčný systém kontroly. V Inštitúte pre dopravu a hospodárstvo dlhodobo upozorňujeme, že navrhovaný zákon je retroaktívny. Nie je síce v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, ale je to nezdravý jav, ktorý môže v budúcnosti poškodiť úroveň právneho vedomia.

Platiči verzus neplatiči
Tak ako poplatok za prevádzku diaľnic, aj pokuta za jej nezaplatenie je príjmom do verejného rozpočtu. Štát tentoraz môže získať minimálne dvadsať miliónov eur do verejného rozpočtu za neoprávnené používanie spoplatnených ciest od domácich a zahraničných vodičov. Je nepochopiteľné, že štát sa týchto financií vzdá a radšej neprimerane zaťažuje daňami a poplatkami tých, u ktorých predpokladá, že budú poctivo dodržiavať zákon a platiť. Jednoduchšie je napríklad zaťažiť podnikateľov vyššími daňami, odvodmi, povinnou zdravotnou službou, daňou zo straty a tak ďalej, ako vymôcť pokuty za porušovanie zákona. Je to precedens, ktorý sa nám v budúcnosti môže vypomstiť.

Čas na hmotnú zodpovednosť
Proces skráteného legislatívneho konania umožňuje rokovací poriadok vtedy, ak sú ohrozené základné ľudské práva, bezpečnosť, prípadne ak hrozia hospodárske škody. Tu nastáva situácia, že prostredníctvom skráteného legislatívneho konania bude schválená norma, ktorá priamo spôsobí hospodárske škody tejto krajine a bude ešte aj retroaktívna. Predpokladáme, že nezodpovedným rozhodnutím poslancov parlamentu príde štátny rozpočet minimálne o 15 miliónov eur.

Je namieste predkladateľom zákona pripomenúť ich predvolebné úsilie za prijatie pravidiel o hmotnej zodpovednosti politikov. Odporúčame, aby vláda Slovenskej republiky a poslanci parlamentu ihneď po schválení novely zákona o diaľničnej známke schválili aj zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, samozrejme, retroaktívny. Aby mohli z vlastných peňaženiek uhradiť štátu hospodársku škodu, ktorú spôsobili svojím rozhodnutím!

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 13:02