Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Kultúrna zmena v korporátnom biznise

08.06.2016, 00:00

Korporátne bankovníctvo je kľúčovou aktivitou bánk. V priemere takmer polovica bankového úverovania ide tradične do financovania firiem. Korporátne bankovníctvo hrá, najmä v Európe, kľúčovú rolu v spoločnosti, ako jeden zo stavebných kameňov rozvoja ekonomiky. Významné zmeny sa však nevyhýbajú ani tejto oblasti bankovníctva. Meniace sa potreby klientov, tvrdšie regulácie pre kapitál a likviditu, digitálna revolúcia, ako aj snahy o vynechanie bánk z úverovania a platobného styku alternatívnymi poskytovateľmi, sú katalyzátormi zmeny. Tak ako pre iné firmy, aj pre banky je dôležité odpovedať na tieto výzvy. Nielen pre naše prežitie, ale aj z pohľadu zodpovednosti voči spoločnosti. Na to treba byť niečo viac ako „požičiavateľ“ peňazí, je nutné byť dôveryhodným poradcom klienta.


Poznať potreby klienta je kľúčové. Avšak preložiť túto znalosť do užitočných riešení pre klienta je to, čo rozhoduje o úspechu. V korporátnom svete to znamená financovanie pracovného kapitálu, investícií, lízingu, obchodné, exportné, projektové financovanie, ako aj financovanie stavieb, infraštruktúry, fúzií a akvizícií, ale aj cash management a poisťovacie služby. Vzťah s klientom v takto náročných oblastiach je však stále menej o jednosmernom toku peňazí a čoraz viac o interaktívnej výmene hodnoty. Znamená to nielen poskytovanie jednotlivých transakcií, ale pochopenie a zvládnutie celkovej situácie korporátneho klienta. Technologické riešenia a riadenie kľúčových procesov sú nevyhnutnou esenciou. To, čo však vyrobí v korporátnom bankovníctve pre klienta špeciálnu príchuť, sú ľudia. Ich erudovanosť a vzťah ku klientovi, podporené špičkovým CRM systémom, sú predpokladom na poskytovanie kvalitného poradenstva a riešení na mieru pre potreby korporátneho klienta. Iba tak nebudeme len poskytovateľom „komodity“ v podobe úverov a platieb.


Aj keď sa to možno zdá evidentné, aj v korporátnom bankovníctve ide o kultúrnu zmenu, ktorá prebieha na pozadí. Sme pokorní, ale zároveň hrdí, že držíme krok so zmenami trhových podmienok. Participujeme na podpore investícií súkromného sektora, ktorých rast sa predpokladá na úrovni deväť percent v roku 2016, čo je takmer dvojnásobok oproti minulému roku. ČSOB je aj vďaka tomu po päťdesiatich rokoch podnikania na Slovensku súčasťou najväčších developerských, infraštruktúrnych a iných investičných projektov na Slovensku, ktorých multiplikačný efekt má systémový a dlhodobý vplyv na rozvoj našej spoločnosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:18