HNtelevízia
StoryEditor

Lotéria alebo istoty pre všetkých zaočkovaných?

09.08.2021, 00:00

Tretia vlna pandémie sa zdvíha a mnohé štáty vrátane Slovenska skúšajú všetky možné opatrenia, aby oživili klesajúcu vlnu záujmu o očkovanie proti COVID-19. Z opatrení spustených u nás ostatný týždeň azda najväčšiu kontroverziu vyvolala očkovacia lotéria. Otázok okolo lotérie je mnoho, od jej etických rozmerov, finančných nákladov až po praktickú účinnosť na zvýšenie záujmu o očkovanie.

Z hľadiska návratnosti nákladov čísla hovoria v prospech lotérie pomerne optimisticky. Útvar hodnoty za peniaze odhadol spoločenské náklady na nezaočkovaného človeka na takmer 4 400 eur. Pri sume 26,4 milióna eur, ktoré sú na lotériu vyčlenené, tak podľa ÚHP bude jej návratnosť zaručená, ak presvedčí na vakcináciu aspoň šesťtisíc ľudí, ktorí by sa inak zaočkovať nedali. Iné štúdie odhadujú spoločenské náklady na nezaočkovaného na zhruba polovicu odhadu ÚHP, čo by aritmeticky vyžadovalo presvedčiť dvojnásobok, aby sa peniaze vrátili. Podľa nedávneho prieskumu SAV má však lotéria potenciál presvedčiť 6,8 percenta, teda takmer 150-tisíc ľudí z viac ako dvojmiliónového tábora obyvateľov nerozhodnutých či odmietajúcich vakcínu. Ak by sa len jedna desatina týchto ľudí naozaj dala vďaka lotérii zaočkovať, tak hranica jej spoločenskej návratnosti by sa pohodlne naplnila.

Z pohľadu hodnoty za peniaze sú však aj oveľa lacnejšie a efektívnejšie spôsoby ako zvýšiť mieru zaočkovanosti. Znie to možno triviálne, ale úplne najlacnejšie riešenie je transparentná komunikácia a dôvera vo vládu a verejné inštitúcie. Podľa odhadov ekonómov NBS by sme lepšou a transparentnejšou komunikáciou o pandémii a vakcínach mohli mať mieru zaočkovanosti už na konci júna na úrovni 45 až 49 percent namiesto 37 percent. Ak by sa nám navyše poZdenko Štefanidesdarilo zlepšiť dlhodobo nízku dôveru obyvateľstva vo vládu a verejné inštitúcie, tak pravdepodobne aj ochota obyvateľov dať sa zaočkovať by bola vyššia. Zlepšenie dôvery vo vládnu exekutívu je však beh na dlhé trate, v ktorom podľa prieskumov prinajlepšom prešľapujeme na štartovacej čiare.

Teraz, pred úderom tretej vlny pandémie, však musíme riešiť akútny problém nedostatočnej miery vakcinácie obyvateľstva, najmä jeho najohrozenejších skupín. Ak sa chceme vyhnúť povinnému očkovaniu, tak zrejme najlepšou motiváciou pre ľudí dať sa zaočkovať je zaplatiť im. Prípadne im za očkovanie ponúknuť iné výhody. A tu by som sa prikláňal k riešeniam, ktoré aplikujú úspešnejšie krajiny. A tie sa skôr ako o lotérie, ktoré náhodne odmenia niekoľko vyvolených, opierajú o garantované výhody pre všetkých zaočkovaných.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 07:41