Reuters
StoryEditor

Budú kryptomeny ďalej rásť?

Myslím si, že trh kryptomien čaká vlna kapitálu, akú sme ešte nevideli.

Trh kryptomien približne od prelomu júla a augusta opäť rastie. Každodenne dostávam otázku, či to tak bude pokračovať. Poďme sa preto nad tým spolu zamyslieť.

Rast kryptomien je dlhodobo podmienený ich postupujúcou integráciou do reálneho sveta, ktorý zároveň pretvárajú. Túto integráciu môžeme vidieť napríklad na prebiehajúcich investíciách do firiem, na vyvíjajúcej sa legislatíve a na meniacom sa postoji verejnosti. Posledné týždne neprešiel deň bez správy o úspešnom investičnom kole niektorej zo svetových kryptofiriem. Do akých projektov investície smerujú? Tie najväčšie prúdia do sektora otvorených financií (DeFI) a do technológií inštitucionálnej úschovy kryptomien.

Pred dvomi mesiacmi Ledger oznámil investíciu 380 miliónov dolárov pri celkovej hodnote výrazne prekračujúcej 1 miliardu. Jedným z cieľov je ďalší rozvoj platformy Vault, ktorú využívajú veľkí hráči na zabezpečenie kryptomien v hodnote až desiatok miliárd eur. Medzi klientov Ledger Vault však nepatrí Paypal – ten radšej odkúpil ešte v marci tohto roka konkurenčnú firmu Curv za 200 miliónov dolárov. Bola to lacná kúpa, išlo primárne o získanie technológie. Galaxy Digital na to išla z inej strany a rovno za 1,2 miliardy dolárov kúpila veľkú americkú úschovnú službu BitGo.

Do podobných projektov teraz vstupujú aj banky. BNY Melon sa v sérii D stala akcionárom Fireblocks. Táto spoločnosť strojnásobila svoju hodnotu za posledných päť mesiacov až na 2,2 miliardy dolárov. Ponúka úschovné technológie kryptomien pre stovky veľkých klientov, medzi nimi až 70 bánk, ktoré chcú do tohto sektora expandovať v blízkom období.

Na strane dopytu sa tiež dejú zásadné zmeny. Od 4.augusta 2021 môžu do kryptomien investovať nemecké fondy kvalifikovaných investorov (Spezialfonds), a to až do 20 percent hodnoty svojho portfólia. V týchto megafondoch sa nachádza až 1 800 miliárd eur – povolená „pätina“ by sama osebe dokázala zdvihnúť veľkosť kryptotrhu o 25 percent. To by sa premietlo do ešte mohutnejšieho nárastu vďaka efektu snehovej gule. Aktuálny rast od konca júla koinciduje s dátumom účinnosti tejto novely.

Investície do technológií úschovy a nákupy kryptomien finančnými inštitúciami nie sú mysliteľné jeden bez druhého. Sotva by banky investovali stovky miliónov do technológií úschovy, ak by neboli rozbehnuté ďalšie legislatívne zmeny, ktoré im umožnia do odvetvia priamo vstúpiť. Myslím si preto, že trh kryptomien čaká vlna kapitálu, akú sme ešte nevideli. Na otázku, či kryptomeny budú ďalej rásť, však radšej odpoviem inak: ako odvetvie rastú neustále, len občas to v určitých obmedzených obdobiach nie je vidieť na trhových pohyboch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
15. apríl 2024 10:33