TASR/František Iván
StoryEditor

Šport už nesmie byť prílepkom

13.08.2021, 00:00
Potrebujeme pravidlá pre udržateľné viaczdrojové financovanie športu.

Slovensko má problém so športom. S profesionálnym, amatérskym aj voľnočasovým, a odráža sa to na zdraví obyvateľstva. Pred 45 rokmi Československo vyhralo majstrovstvá Európy vo futbale, základ reprezentačného mužstva tvorili Slováci. Boli sme zvyknutí napríklad aj na medaily z majstrovstiev sveta v hokeji.

Tohtoročné športové slávnosti v podobe letnej olympiády, ME vo futbale či MS v hokeji priniesli aj radosť, ale nebolo jej veľa. Trend nie je dobrý, skôr naopak. Úspech dnes nie je výsledok systému, ale jednotlivcov a rodín. Strácajú sa celé generácie športujúcich Slovákov. Pribúda ľudí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť.

Naša životospráva a nedostatok pohybu prispievajú k tomu, že na Slovensku zomrie ročne viac ako 9-tisíc ľudí na odvrátiteľné úmrtia, teda také, ktoré nemuseli nastať. Ak by sme sa dostali na úroveň krajín EÚ, znamenalo by to o asi päťtisíc odvrátiteľných úmrtí ročne menej.

Až 30-tisíc Slovákov zomrie ročne na srdcovo-cievne ochorenia. Celkovo choroby srdca a ciev majú na svedomí u nás viac ako 52 percent všetkých úmrtí. Takmer dva milióny Slovákov trpia vysokým krvným tlakom, z nich takmer polovica o svojom ochorení ani nevie. Ale problémy vidíme osobitne u detí a dospievajúcich, pričom pandémia situáciu ešte zhoršila. Podľa prieskumu Národného portálu zdravia za rok 2020 celkovo 18 percent detí vo veku osem až 11 rokov trpí nadváhou, či dokonca obezitou. Deti sa hýbu z roka na rok menej.

Strácajú sa športujúci, pribúdajú chorí. Ak to chceme napraviť, štát musí absolútne zmeniť prístup k športu. Šport sa musí stať prioritou, nie zostať prílepkom ako dosiaľ. Dnes mu chýba dlhodobý plán, ktorý by všetci rešpektovali – tak v amatérskom, ako aj vo vrcholovom športe.

Chýba systém. Športová infraštruktúra je minimálna. Podpora rozvoja mládežníckeho športu je takmer nulová, deje sa iba okrajovo cez jednotlivé zväzy, pričom prioritou je reprezentácia, nie mládež. Aktuálne fungovanie ničí prirodzený vzťah k športu, nevedie k radosti zo športovania, ale k výkonom aj vtedy, keď by o ne nemalo ísť. Potrebujeme pravidlá pre udržateľné viaczdrojové financovanie športu – z verejných i zo súkromných zdrojov vrátane daňových úľav.

Keďže ide o vážny problém, treba vážne riešenie. Také by mohol priniesť samostatný ústredný orgán štátnej správy – ministerstvo športu, ktoré opraví legislatívu tak, aby koncepčne šport viac približovala k ľuďom a nezabúdala na mládež. Takto výrazne prispejeme k zdravšiemu Slovensku doma a úspešnejšiemu vo svete.

01 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 02 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 14:26:42 - Feat.: - Title: Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 07:32