Tomáš MalatinskýHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Boj o minimálnu mzdu pokračuje

19.08.2021, 00:00
Naším spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení plne rešpektuje zákon o minimálnej mzde a možnosť rokovania o dohode o výške minimálnej mzdy na nadchádzajúci rok. Z tohto dôvodu sme sa aj tento rok pokúsili nájsť so zástupcami Konfederácie odborových zväzov konsenzus. Bohužiaľ, rokovanie nebolo úspešné a k dohode opätovne nedošlo.

Opakovane poukazujeme na skutočnosť, že v súčasnej situácii s pandémiou je veľmi dôležité zodpovedne pristúpiť aj k určeniu výšky minimálnej mzdy tak, aby nedošlo ešte k väčšiemu negatívnemu dosahu na hospodárstvo, ako aj zamestnanosť. Naším spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere a udržanie životaschopnosti firiem. Prezídium po dlhom uvážení napokon odsúhlasilo, aby minimálna mzda stúpla v zmysle platného zákona – teda na úrovni 57 percent mesačnej nominálnej mzdy spred dvoch rokov. Suma by predstavovala 646 eur. Toto rozhodnutie sa vzhľadom na aktuálnu situáciu rodilo ťažko, keďže pre mnohé prevádzky môže byť aj táto úroveň minimálnej mzdy veľký finančný problém.

Ďalej trváme na zachovaní odpojenia príplatkov, ako aj ponechaní výšky minimálnych mzdových nárokov, tak ako sa dohodlo minulý rok. Máme za to, že dosiahnutý minuloročný kompromis bol pre podnikateľský sektor určite lepším riešením, ako keby sa minimálna mzda mala určovať podľa vtedy platného systému, čo by bolo pre firmy v aktuálnej situácii neudržateľné. Suma minimálnej mzdy by však podľa odborárov mala stúpnuť razantnejšie a podľa spomínaného systému, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda. Faktom však je, že my sa pozeráme trošku viac do budúcnosti a veľmi citlivo vnímame vývoj ekonomiky aj v okolitých krajinách. V predchádzajúcich rokoch minimálna mzda rástla skokovo a neúmerne rástla v porovnaní s priemernou mzdou, respektíve v porovnaní s okolitými štátmi.

Do budúcnosti preto navrhujeme prehodnotiť spôsob výpočtu minimálnej mzdy a ustanoviť ho ako 60 percent mediánovej mzdy, ktorý je vhodnejší pri veľkej diferenciácii miezd v závislosti od okresov, čo je prípad aj Slovenskej republiky. Sme presvedčení, že minimálna mzda je téma, ktorá by nemala byť politická, ale mala by vychádzať z reálnych ekonomických, ako aj sociálnych ukazovateľov, pričom jej neodôvodnené a ničím nepodložené razantné zvyšovanie môže mať naozaj veľmi negatívny dosah na firmy, ako aj na zamestnancov.

Verdikt konečnej výšky minimálnej mzdy sa dozvieme už budúci týždeň, keď zasadne tripartita, teda predstavitelia vlády, firiem a odborov. Keď sa na novej výške minimálnej mzdy nezhodne ani tripartita, začne platiť jej automatický výpočet v zákone, ktorý platí od vlaňajška, a ten hovorí, že minimálna mzda sa bude počítať ako 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. To v praxi znamená, že by mala stúpnuť z pôvodných 623 eur na 646 eur mesačne v hrubom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:38