StoryEditor

Adela Banášová: Načo sú nám odporári?

22.07.2016, 00:00

Jediný blog, ktorý píšem, je tento, raz za mesiac, a týmto pár riadkom predchádza náročný proces hľadania – o čom? Na čo treba poukázať? Niečo ma irituje? Tak tu opäť sedím v letnom prázdninovom nastavení a hľadám „tú tému“.

Keby som mala Facebook, mohla by som to „rozumne“ dávkovať každý deň. Ráno napísať status, alebo zdieľať nejaký občiansky či politický článok, ktorým zabezpečím spoľahlivé rozhorčenie nielen sebe, ale aj mojim naozaj dobrým 4-tisíc kamarátom. A potom by sme o tom mohli debatovať a hádať sa do vyčerpania ega. Týchto aktivistov nazývam „odporári“, pretože svojím „dobrým úmyslom“ často kumulujú len ďalší odpor.

Takže čo? Irituje ma niečo? Možno. A teraz čo? Čo dosiahne človek poukazovaním na niečo v naladení iritácie a rozhorčenia? Zväčša pritiahne ďalších X rozhorčencov na svoju stranu a rovnako veľa „protirozhorčencov“ na stranu opačnú. Potom budú proti sebe rozhorčene bojovať opäť do vzájomného vyčerpania. Do toho vstupuje ešte jedno milé pravidlo, ktoré si občas nechceme priznať. Všetko, čo odmietame prijať ako legitímnu súčasť existencie – nejaké správanie sa, názor, prejav – nás bude dovtedy obháňať a naháňať, kým sa to prijať nenaučíme.

Môj kamarát sa zakaždým vehementne rozčuľuje, keď sedíme v meste na káve a jeho zrak je iritovaný nevkusným ženským oblečením lascívneho typu, 3D mihalnicami, ježibabími nechtami a príčeskami. Zakaždým tejto iritácii venuje toľko energie, že mu prestane chutiť káva. V rámci spomínaného pravidla mu hovorím: „Veď to akceptuj, je to ich vkus. A urob tak čím skôr, lebo je dosť možné, že sa začne takto parádiť tvoja dcéra. A potom to už budeš musieť prijať.“

Všetky naše odpory okolo nás krúžia. Ak odsudzujeme neveru ženatého muža s mladšou ženou, ale aj „hrubozrnnejšie“ prejavy, môže sa táto situácia dostať do nášho života veľmi blízko na kožu. Preto si to, čo ešte stále nemám spracované, nechám pre seba a budem robiť na tom, aby som to prijala.

Preto tento článok nie je o ničom, čo ma irituje a treba na to „svedomito občiansky poukázať“. Lebo ako sa dookola, ale veľmi múdro omieľa vo všetkých učeniach – riešiť veci sa dajú reálne, až keď sú prijaté. Dokonca sa riešia oveľa ľahšie a efektívnejšie! Zväčša sa dokonca vyriešia samy. Ak by ste teda náhodou zvyšok leta nemali čo robiť, odstraňovanie vlastných odporov je osožná činnosť. Veľmi sa zíde pri návrate z dovolenky. Veď viete, šéf, vrátnik, kolega a ten stále kaziaci sa kávostroj si na vás počkajú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:47