Seniori, dôchodciReuters
StoryEditor

Sloboda výberu dôchodku áno. Ale nie pre chudobných

04.08.2016, 00:00
Autor:
Ján ŠeboJán Šebo
Vláda rozširuje možnosti čerpania úspor. Ide však len o malý krok vpred.

Hovorí sa, že slobodu si treba zaslúžiť. A v druhom pilieri to platí dvojnásobne. Bežný sporiteľ si ju zaslúži tým, že počas celého obdobia sporenia na seba berie všetky riziká. Ale ak má užívať plody svojho sporenia, potom nastúpi štát a povie, že je to len pre vyvolených. Asi takto zjednodušene sa dá vysvetliť podstata rozšírenia možnosti voľby dôchodku z druhého piliera na Slovensku. 

Ministerstvo práce prišlo s novou koncepciou vyplácania dôchodkov z druhého piliera. Napriek tomu, že možnosť čerpať svoje úspory sa pre sporiteľov značne rozšíri, ide len o malý krok vpred. 

Môžete pracovať celý život, odvádzať odvody, platiť dane, budovať kapitál na svojom dôchodkovom účte a znášať všetky riziká. No i tak vám štát po dovŕšení dôchodkového veku povie, že právo na rozhodovanie o vlastných úsporách máte, až keď vám prizná dôchodok vo výške aspoň 428 eur. Ako prišiel na sumu 428 eur? Neexistuje žiadna analýza, ktorá by hovorila o tom, že do tejto sumy dôchodku ste negramotní a od tejto sumy zodpovední. 

Zároveň však ten istý štát vie presne určiť, akú minimálnu výšku dôchodku potrebujete na prežitie. S veľkou slávou viac ako rok späť totiž oznámil zavedenie minimálneho dôchodku, ktorý je všetkým, čo si splnia podmienky, garantovaný. Napriek tomu štát nedovolí chudobnejším občanom čerpať svoje úspory programovým výberom. 

Opäť sme vytvorili dve skupiny sporiteľov – bohatých a chudobných. Bohatí si užijú možnosť slobodne rozhodovať o vlastných úsporách. Chudobní ostanú s dlhým nosom. Ak sa chcú dostať k svojim úsporám, na výber im ostane kúpa anuity, kde však prestávajú byť vlastníkmi svojich úspor. V prípade skoršieho úmrtia tak rodina a pozostalí neuvidia z celoživotnej snahy nič. A prvé anuity svojou ekonomickou hodnotou vôbec nepresvedčili. Výrazné rozdiely medzi ponukami troch poisťovní zároveň nechávajú otázky o tom, ako je možné pri zohľadňovaní len veku a nasporenej sumy ponúkať také diametrálne rozdielne výšky dôchodkov. 

Druhá možnosť, ktorou by bolo zavedenie alternatívneho produktu, nie je v tomto návrhu upravená. Aj keď programový výber je odvodený od slova program, postupné čerpanie nasporených úspor podľa vzorca (programu), keď sporiteľ stále ostáva vlastníkom úspor, legislatíva ako alternatívny produkt neponúkla. 

Ak sa aj chcete správať zodpovedne a viete, ako naložiť so svojimi úsporami, máte jednoducho smolu. A to len preto, že ste zarábali menej.

Ak sú však pravdivé výsledky ekonomických výskumov, že ľudia s nižšími príjmami žijú kratšie, donútenie práve tejto skupiny k nákupu anuít prospieva len jednej strane kontraktu. A tu už vôbec nejde o ochranu záujmov týchto ľudí pred rizikom toho, že prežijú svoje úspory. To už skôr vyzerá na tvrdú obhajobu biznis plánov niektorých inštitúcií.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:32