Muž, počítač, relaxDreamstime
StoryEditor

Ako plniť úlohy? Poučte sa od počítačov

09.08.2016, 00:00
Výber je prostý: buď budete súvisle pracovať, alebo sa necháte vyrušovať.

Dokážu nám počítačoví vedci pomôcť vyriešiť aj ľudské problémy, napríklad čo robiť, keď máme spraviť veľa vecí, na ktoré niet času? Z tejto otázky vychádza kniha Algoritmy pre život od Briana Christiana a Toma Griffithsa. Pre nás ekonómov je to lákavá myšlienka. O rozhodnutiach premýšľame ako o vetve aplikovanej matematiky, čo je aj počítačová veda.

Mnohé algoritmy, ktoré vedci vyvinuli, sú použiteľné aj pre ľudské bytosti. Napokon, algoritmus je štruktúrovaný proces – v podstate recept. Ako sa zhostiť zoznamu úloh? Môže to byť jednoduchšie, ako si myslíte: splňte úlohy v ľubovoľnom poradí, pretože aj tak to napokon zaberie rovnaký čas. Vieme, že to nie je jednoduché a počítačová veda nikdy nespracuje stres a úzkosť, ktoré cítime, keď toho máme veľa.

Aspoň som si to myslel, kým som si v sedemdesiatych rokoch neprečítal prácu Petra Denninga, v ktorej objasňuje, aké problémy majú počítače s multitaskingom. Väčšina počítačov ho ani nie je schopná, rovnako ako ľudia prepínajú medzi jednotlivými úlohami. Počítač striedavo zobrazuje Pokémona na obrazovke, sťahuje video a striehne, či ste nestlačili kláves. Lenže ani schopnosti počítača nie sú neobmedzené.

Problémom sú zásobníky. Aby ste pochopili, ako fungujú, predstavte si klaviristku, ktorá pred sebou vidí dve či tri strany notového zápisu. Tie sú v zásobníku. Ďalšie sú za nimi a sú ľahko dostupné. S ostatnými je to náročnejšie: sú v klavírnej lavici, v podkroví a ďalšie v obchode. Treba si zvoliť kompromis medzi objemom informácií a rýchlosťou ich dostupnosti. Nie je problém, ak klaviristka hrá naraz len jeden koncert. No ak má každú minútu zahrať iný, bude jej trvať, kým nájde zápisy. Ak ich bude musieť meniť každých pár sekúnd, neodohrá ani notu.

Rovnako to je v počítači – od turbopamäte v procesore cez pomalý pevný disk až k zálohe na webe. Aby to išlo rýchlejšie, počítač si kopíruje potrebné informácie do rýchleho zásobníka. No ak má medzi nimi rýchlo prepínať, strávi čas kopírovaním informácií, ich mazaním a nahrávaním ďalších. Potom nedokončí nič. Všetci sme to už zažili – prepínali sme pozornosť z jednej úlohy na druhú a nič sme nedosiahli. Ako nám pomôžu počítače? Najjednoduchšie je zväčšiť zásobník, to je však pre ľudí problematické. Alternatívou je obmedziť prepínanie. Nákupný zoznam nás uchráni pred návratom do obchodu. Účty možno položiť na hromadu a vybaviť ich raz za mesiac.

Často však máme problém neodbiehať k iným úlohám. Počítačová veda to opisuje ako kompromis medzi rýchlou reakciou a produktivitou. Ak chcete na šéfov e-mail odpovedať do piatich minút, musíte si každých päť minút kontrolovať poštu. Ak sa chcete na týždeň odpojiť a písať knihu, musíte sa zmieriť s týždňovou odpoveďou. Zvoľte si preto prijateľnú reakciu a podľa toho prerušujte prácu. Ak podľa vás stačí reagovať na e-maily do štyroch hodín, potom schránku netreba kontrolovať každé štyri minúty. Rozhodnite sa, akú chcete mať reakciu – a ak chcete niečo dokončiť, neprekračujte ju.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 23:58