Talianska banka Monte dei Paschi je jedna z tých, ktoré majú veľkú šancu na neúspech v testoch.Reuters
StoryEditor

Ospalý august na trhoch oživili záťažové testy bánk

02.09.2016, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Testovanie mohlo byť len snahou demonštrovať, že všetko je v poriadku.

Výsledky testovania európskych bánk zo strany Európskej bankovej autority (EBA) vyvolali vášnivú diskusiu na inak ospalom augustovom finančnom trhu. Testy pokrývali 51 najväčších európskych bánk, ktoré držia 70 percent všetkých bankových aktív v eurozóne. Do testov však neboli zahrnuté banky problémových krajín eurozóny – Grécka, Portugalska či Cypru.

Výsledky poukázali na zlú situáciu najstaršej banky – talianskej Monte di Paschi. Ostatné bankové domy obstáli pomerne dobre.

Zmeškaná talianska záchrana
To znamená, že by mali ustáť a prežiť rôzne ekonomické či trhové šoky. Dobre dopadli aj ostatné talianske banky i s ich zlými úvermi, ktoré sa práve „odsúvajú“ z bilancií bánk. Preto sa objavili úvahy, či skôr ako o skutočný stres test nešlo o demonštráciu zo strany európskych autorít, že európske banky sú v dobrej kondícii.

Proces ozdravenia talianskych bánk bude ešte nejaký čas zamestnávať trh aj Európsku úniu. V rokoch 2008 až 2010 banky ozdravovali a rekapitalizovali takmer všetky európske krajiny. No Taliani to vtedy zmeškali a dnes sa už nedá ísť podľa starých postupov. A podľa nových pravidiel sa im zas veľmi nechce, keďže by finančné následky znášali aj talianske domácnosti. Čiže voliči.

Dovolenková atmosféra
Inak sa vývoj väčšiny trhov niesol v auguste v pokojnej dovolenkovej atmosfére. Obchodovanie prebiehalo v malých objemoch a pri nízkej likvidite.


Akciové indexy v prvej polovici mesiaca väčšinou rástli. Časť z týchto ziskov potom v druhej polovici mesiaca postupne stratili. V mesačnom porovnaní však zaznamenali mierne zisky. Ani na dlhopisových trhoch (žiaľ) k obratu nedošlo a výnosy prevažne stagnovali alebo veselo klesali ďalej. Nákupy dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky nemilosrdne valcujú trh dlhopisov. Pekne to vidieť na podnikových dlhopisoch.

Podnikové dlhopisy za nulu
Keď Európska centrálna banka ohlásila v marci nákupy dlhopisov, úroky začali klesať. Keď ich v júni začala aj skutočne kupovať, pokles úrokov zaradil turborýchlosť. Dnes podnikové dlhopisy ponúkajú rovnako nízke či dokonca záporné výnosy ako vládne dlhopisy.

Napríklad, na začiatku roka ponúkal desaťročný dlhopis spoločnosti Deutsche Telekom výnos takmer 1,5 percenta ročne, dnes je to len 0,5 percenta. Päťročné dlhopisy tejto spoločnosti ponúkajú momentálne nulový výnos a kratšie dlhopisy záporný. Centrálna banka svojimi nákupmi takto postupne stlačila štátne dlhopisy, potom hypotekárne a teraz aj podnikové. Prémie za riziko sa z trhu postupne vytrácajú. Rozdiely vo výnosoch z dôvodu rôznych ratingov spoločností sa vymazávajú.

Návrat likvidity na trh v septembri by mohol prebudiť trhy z ospalého módu, do ktorého v auguste upadli.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:18