Robert FicoTASR
StoryEditor

„Bratislavský proces“ ako veľká šanca

06.09.2016, 00:00

Bratislava je podľa Donalda Tuska najlepším miestom na naštartovanie procesu, ktorý je dnes pre EÚ podstatný, prichádza v kritickom čase a je pre všetkých veľkou výzvou. Aj týmito slovami predseda Európskej rady potvrdil, že očakávania od bratislavského neformálneho samitu EÚ nie sú vôbec nízke, práve naopak. Všetkým je zrejmé, že samit musí vyslať jasný signál o tom, že Únia je vo svetle náročných výziev, od migračnej krízy a bezpečnostných hrozieb, ekonomických a sociálnych otázok až po inštitucionálne vzťahy po odchode Veľkej Británie, schopná týmto výzvam čeliť a zvládnuť ich.

Ako predsednícka a usporiadateľská krajina robíme všetko pre to, aby sme očakávania, ale najmä zmysel a účel samitu naplnili, a tomuto cieľu podriaďujeme aj mimoriadne intenzívnu diplomatickú aktivitu pred samotným konaním podujatia.

Fakt, že prvýkrát od britského referenda a prvýkrát bez účasti Veľkej Británie budú lídri členských krajín Únie práve v Bratislave diskutovať o tom, ako má vyzerať EÚ do budúcnosti, akými politikami bude reagovať na nové výzvy a na aké priority sa chce zamerať do budúcnosti, je pre nás, samozrejme, veľkou výzvou. Je zhoda na tom, že bratislavský samit bude začiatkom procesu rokovaní o novej podobe EÚ, ktoré vyvrcholia na budúci rok v Ríme počas osláv 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv v marci roku 1957.

Chceme, aby bol samit jasnou odpoveďou pre všetkých ľudí žijúcich v EÚ, že Únia je aj napriek rozhodnutiu voličov v Británii životaschopná a je pripravená postaviť si správne ciele a ochrániť svojich občanov pred mnohými negatívnymi javmi. Chceme, aby lídri EÚ zadefinovali päť oblastí, ktorým sa bude Únia v nasledujúcich rokoch venovať prednostne a aby prostredníctvom nich garantovala ľuďom maximálnu možnú mieru ochrany a istoty, nielen vo svetle bezpečnostných hrozieb, ale aj v ekonomickej a sociálnej oblasti. Preto bude v Bratislave na rokovacom stole aj návrh zvýšenia takzvaného Junckerovho investičného plánu, ktorý má podporiť hospodársky rast a generovať ďalšie pracovné miesta. A preto budeme hovoriť aj o ďalšej podpore digitalizácie a ponukách pre mladých ľudí.

Fakt, že 16. septembra sa hlavné mesto Slovenska stane na jeden deň takpovediac hlavným mestom Európy a miestom, kde bude naštartovaný proces tvorby novej podoby EÚ, je pre Slovensko, prirodzene, historická udalosť a my robíme všetko pre to, aby sme profesionalitou nášho výkonu ukázali, že Slovensko je prínosom pre spoločenstvo, do ktorého patrí a od ktorého sa odvíja aj perspektíva našej krajiny.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:27