StoryEditor

Jozef Mihál: O kompetencii Ficovej vlády

07.09.2016, 00:00

Premiér Fico a jeho koaliční partneri radi hovoria, že ich vláda nemá alternatívu a je kompetentná riadiť Slovensko. Tak sa poďme pozrieť na aktuálny príklad kompetentnosti v oblasti sociálnych vecí.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dalo v lete do pripomienkového konania návrh takzvaného jasličkového zákona – novelu zákona o sociálnych službách. Okrem toho, že táto novela vôbec nenaplnila očakávania neverejných zriaďovateľov zariadení sociálnych služieb, nekompetentným spôsobom po novom zavádza reguláciu detských jaslí – alebo rečou úradníkov z ministerstva „zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa“.

Táto regulácia je potrebná, to uznávajú v prvom rade rodičia malých detí a zriaďovatelia súčasných detských jaslí. Súkromných jaslí, pretože „štátne“ de facto dnes neexistujú. Keď si však pozorne prečítate, čo úradníci na ministerstve vymysleli (napríklad na mojom blogu na hnonline.sk), chytíte sa za hlavu. To je príklad kompetencie vlády Roberta Fica, respektíve jedného z jeho ministerstiev.

Ďalší príklad ste zaznamenali pred prázdninami – preslávený zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov, ktorým minister práce Richter zaviedol množstvo úplne zbytočnej novej administratívy. A ďalšie príklady z jeho ministerstva nasledujú – valorizácia dôchodkov o 8 eur, ktorá sa však vôbec netýka dôchodcov, žijúcich z takzvaných minimálnych dôchodkov. Alebo zvýšenie minimálnej mzdy, z ktorého získa štát na vyšších daniach a odvodoch viac ako samotní zamestnanci.

Minister financií Kažimír zasa preukazuje vysokú kompetenciu pri zavádzaní nových daní – napríklad zavedením dane z neživotného poistenia (áno, budete platiť 8-percentnú daň z poistenia domov, bytov, majetku, zodpovednosti zamestnanca za škodu, z havarijného poistenia áut atakďalej), alebo kompetenciu pri hľadaní spôsobov, ako zvýšiť súčasné dane – napríklad zvýšením registračných poplatkov pri prevode ojazdených áut. A to nehovorím o zavedení dane z dividend a dane z výnosov v urbariátoch.

Na záver si neodpustím poznámku, či otázku. Kedy konečne táto kompetentná vláda zvýši rodinám rodičovské príspevky, prídavky na deti, daňové bonusy? Kedy zvýši nezdaniteľné minimum pracujúcim, odpočítateľnú položku pri zdravotných odvodoch, kedy sa zastaví zvyšovanie takzvaných minimálnych odvodov pre živnostníkov? Kompetentná vláda by si pred týmito a podobnými otázkami nemala zakrývať uši.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:59